Španjolska: Vlasti ekshumiraju kosti žrtava građanskog rata i Francove diktature

Autor:

Ilustracija Pixabay

Posmrtni ostaci žrtava iz Španjolskog građanskog rata i diktature Francisca Franca ekshumiraju se po prvi put iz najveće masovne grobnice u Španjolskoj, priopćila je vlada.
Rad na ekshumaciji 128 kostiju desetaka ubijenih tijekom građanskog rata (1936.-1939.) i Francove diktature (1939.-1975.) započeo je danas nakon sudskog naloga za koji su se borile obitelji žrtava, objavilo je ministarstvo predsjedništva Španjolske koje je zaduženo za odnose vlade s parlamentom i demokratsko sjećanje.

Iskapanja su odobrili sudovi na zahtjev obitelji nakon “nadilaženja brojnih pravnih prepreka”, navodi se.

Ogromni mauzolej na planinskom lancu Sierra de Guadarrama s bazilikom i 155 metara visokim granitnim križem, izgradilo je oko 20 tisuća prisilnih radnika između 1940. i 1959.

Prema različitim procjenama, tamo su pokopani ostaci 30 do 35 tisuća identificiranih i neidentificiranih žrtava obje zaraćene strane – nacionalista i republikanaca.

Do sada su provedene samo dvije ekshumacije. Ljevičarska vlada Pedra Sancheza prvo je iskopala iz mauzoleja ostatke Franca i preselila ih na groblje u okolici Madrida u jesen 2019.

“Dolina Cuelgamuros”

U travnju je tijelo vođe fašističkih falangista Jose Antonia Prima de Rivere ekshumirano i prebačeno na normalno groblje.

U mauzolej, koji godišnje posjeti oko 400.000 ljudi, a od prošle godine nosi naziv “Dolina Cuelgamuros”, umjesto dotadašnje “Doline palih”, hodočastili su mnogi krajnje desni ljubitelji diktatora Franca i Prima de Rivere.

Vlada je premještajima htjela tome stati na kraj i dolinu pretvoriti u “mjesto pomirbe”.

Procjenjuje se kako se između 100 i 150 tisuća žrtava iz Španjolskog građanskog rata i Francove diktature vode kao nestali.

Potraga za desecima tisuća žrtava anonimno pokopanih diljem zemlje postala je “državna dužnost” prošle jeseni donošenjem zakona o “demokratskom sjećanju”. Zakon također dopušta obiteljima da podnesu zahtjev sudovima za ekshumacije u Dolini Cuelgamuros.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.