Španjolska se zbog toplinskog vala bori sa šumskim požarima

Autor:

Arhiva, Zadar - Ilustracije vatrogasaca, pozara i vatre.rPhoto: Filip Brala/PIXSELL

Filip Brala/PIXSELL

Tri šumska požara uništila su 1600 hektara borovine i niskog raslinja na istoku Španjolske od srijede, dok je toplinski val temperature pogurao na rekordne razine, rekli su u četvrtak regionalni vatrogasci.

Stotine vatrogasaca bile su na terenu boreći se s požarima sa 120 kamiona i 19 kanadera blizu gradova Baldomar, Corbera d’Ebre i Castellar Ribera, rekao je katalonski vatrogasni odjel.

Najviše napora usmjereno je na Baldomar, gdje je požar zaprijetio 20.000 hektara šuma i poljoprivrednih zemljišta. Neke izolirane kuće su evakuirane, kao i dječji centar s 54 maloljetne osobe.

Nije bilo izvješća o smrtnim slučajevima ili ozljedama.

Veliki dijelovi zemlje suočavaju se s ekstremnim rizikom od šumskih požara, rekla je državna meteorološka agencija AEMET.

Do 5. lipnja, područje spaljeno u Španjolskoj bilo je 34 posto manje nego u istom periodu 2021. godine i najmanje od 2018. godine. Međutim, prošli tjedan su kombinacija vrućeg vremena, vjetrova i oluja uzrokovali požare diljem zemlje.

Žestoke temperature pogodile su Španjolsku kasno prošli tjedan, u najranijem toplinskom udaru od 1981. godine, s temperaturama preko 40 stupnjeva Celzijusa u mnogim dijelovima zemlje. Noćne temperature su također neobično visoke, s između 20-25 stupnjeva Celzijusa.

OZNAKE: Španjolska, požari

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.