Španjolke mogu dobiti tri slobodna plaćena dana zbog problema s mjesečnicom. Mogu li i Hrvatice?

Imate bolnu mjesečnicu ne morate doći na posao. Tako je od jučer u Španjolskoj. Žene koje imaju bolne menstruacije trebaju samo potvrdu liječnika, a troškove pokriva država. Postoji li mogućnost da se tako što dogodi i u Hrvatskoj?

Nažalost, to pravo Hrvatice nemaju. Mogu otvoriti bolovanje. Portal Moj posao na ovu je temu napravio anketu u kojoj je sudjelovalo 3300 muškaraca i žena.

“Možemo reći kako postoji određeni konsenzus, odnosno 70 posto ispitanika tvrdi odnosno smatra kako bi to bila jedna dobrodošla promjena i pozitivna poslovna praksa koju bi domaći poslodavci trebali implementirati odnosno omogućiti svojim radnicama”, kaže Alen Mrvac s portala Moj posao.

Španjolke jednom mjesečno mogu dobiti slobodno od jednog do maksimalno tri dana, ovisno o jačini bolova. I to plaćena, javlja Danas.hr.

Iz Udruge Glas poduzetnika, kažu, sve što radniku čini život i posao ugodnijim i boljim je produktivno . Ako takav zakon stupi na snagu kod nas, nema razloga zašto ga ne bi podržali.

“Nije isključeno da će doći i ako je to nešto što je u skladu s razvojem načina na koji mi svi radimo. Zašto ne? Imate i situacija kada su firme uvele četverodnevni radni tjedan za svoje zaposlenike. Imate dosta firmi koje imaju nekakve specijalne benefite. Ako se, eto, postavi kao zakonska odredba, dapače”, kaže Dražen Oreščanin iz Glasa poduzetnika.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner