Sophia Loren slavi 87. rođendan, iza nje je impresivan filmski opus

Ikona ljepote i glamura Sophia Loren rođena je 20. rujna 1934. godine, u Rimu. Svjetski poznata talijanska glumica, pravog imena Sophia Villani Scicolone, ostavila je snažan dojam na filmsku industriju, ali i na medijski svijet općenito.

Svoju karijeru započela je kao tinejdžerica u raznim natjecanjima ljepote. Sredinom prošlog stoljeća uočio ju je redatelj Carlo Ponti, poznat po svom filmu Doctor Zhivago. Nekoliko godina kasnije za njega se i udala te izazvala svojevrsni skandal u cijeloj Italiji.

Njezina karijera krenula je uzlaznom putanjom te je dobila uloge u dvama filmovima američke produkcije: Boy on a Dolphin i The Pride and the Passion, u kojem je glumila s Frankom Sinatrom. Za ulogu majke udovice uhvaćene u ljubavnom trokutu u filmu Two Women osvojila je Nagradu akademije za najbolju glumicu. Neki od filmova u kojima je briljirala su također i Marriage Italian Style, Lady L, The River Girl i A Countess from Hong Kong.

Nakon rođenja dvaju sinova usporila je s karijerom. Među zadnjim ulogama koje je prihvatila ona je iz 2002. godine u filmu Between Strangers, koji je režirao njezin sin, Eduardo Conti. Posljednji se put na malim ekranima pojavila 2009. godine u mjuziklu Nine.

Sophia Loren iza sebe je ostavila impresivan filmski opus te se dokazala kao glumica, a opravdala je i svoj nadimak talijanske Marilyn Monroe.

Komentiraj