KONFERENCIJA: Socijalno mentorstvo nova metoda za uključivanje nezaposlenih na tržište rada

Autor:

Freepik

U Zagrebu je održana stručna konferencija na temu “Socijalno mentorstvo kao metoda aktivacije marginaliziranih skupina na tržište rada i uključivanja u lokalnu zajednicu”. Na konferenciji je predstavljen model socijalnog mentorstva razvijen u sklopu projekta „mAktiv – mentorstvom i aktivacijom do integracije“ na kojem su radili stručnjaci Instituta za razvoj tržišta rada u suradnji s Hrvatskom udrugom socijalnih radnika, stručnjacima s Pravnog fakulteta – studija socijalnog rada, predstavnicima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te predstavnicima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. 

Socijalno mentorstvo inovativan je model u sustavu socijalne skrbi usmjeren na pojedince u riziku od socijalne isključenosti koja prvenstveno proizlazi iz položaja nezaposlenosti. Temelji se na mentorskom i suradničkom odnosu socijalnog mentora i mentorirane osobe, a fokus se stavlja na sposobnosti i potencijale pojedinaca s ciljem njegova napredovanja i bolje integracije u zajednicu u kojoj živi. Individualiziranim pristupom želi se omogućiti korisnicima da od pasivnih primatelja socijalne naknade postanu aktivni i samostalni u donošenju odluka za poboljšanje kvalitete vlastitih života. Konferenciji je prisustvovalo više od 120 osoba zaposlenih u sustavu socijalne skrbi koji su sudjelovali u raspravi o mogućnostima integracije usluge socijalnog mentorstva u sustav socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj. 

Voditeljica projekta Boža Alajbeg Malčić predstavila je razvijeni model koji se već nekoliko mjeseci pilotira na području Slavonije i koji u praksi pokazuje pozitivne rezultate. U projekt uključeni korisnici, kroz suradnju sa socijalnim mentorima razvijaju svoje vještine i preuzimaju odgovornost za postizanje vlastitih ciljeva. 

Alejbeg Malčić odgovorila je na pitanje Nacionala tko su korisnici ovog programa i koliko su sretni kada nađu posao?

” ‘mAktiv – mentorstvom i aktivacijom do integracije’ je projekt kojim se želi doprinijeti ublažavanju negativnih posljedica nezaposlenosti i socijalne isključenosti korisnika zajamčene minimalne naknade (ZMN) na području Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Bjelovarsko-bilogorske županije u kojima se provodi usluga socijalnog mentorstva. U projekt su uključeni nezaposleni korisnici zajamčene minimalne naknade, centri za socijalnu skrb sa područja županija koje su uključene u projekt te stručnjaci koji provode socijalno mentorstvo. Očekujemo da ćemo aktivnostima koje provodimo, osim osnaživanja korisnika zajamčene minimalne naknade za ulazak na tržište rada i izlazak iz sustava socijalne skrbi, ojačati stručna znanja i kapacitete svih uključenih stručnjaka”, rekla je Alajbeg Malčić. 

Projekt, u trajanju od 24 mjeseca, s provedbom je započeo 12. lipnja 2018. godine.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.