Smrt Neila Armstronga – Tajna vrijedna 6 milijuna dolara

Autor:

Pixabay

Smrt Neila Armstronga 2012. godine službeno su pripisali komplikacijama nakon operacije srca. Sedam godina kasnije počele su se rasvjetljavati mutne okolnosti.

The New York Times je prošli tjedan objavio da je zaprimio dokumente na 93 stranice koji otkrivaju spor obitelji najpoznatijeg astronauta u povijesti s malom bolnicom u Ohiu gdje su ga liječili i operirali.

Cincinnati Enquirer također je zaprimio dokumente koji su poslani anonimno.

Prema novinskim napisima, obitelj je zaprijetila da će javno optužiti bolnicu zbog nesavjesnog rada.

Na kraju su se tajno nagodili, čime je izbjegnut skandal. Bolnica je isplatila 6 milijuna dolara, od kojih su 5 milijuna dobili Armstrongovi sinovi, Rick i Mark u zamjenu za njihovu šutnju.

U lipnju 2014. je Marcova supruga, odvjetnica Wendy poslala email s prijetnjom da će s time izaći u javnost na 45. godišnjicu misije Apollo 11, u kojoj je Armstrong postao prva osoba koja je kročila na Mjesec.

“Ako ovo izađe u javnost, šteta vašem ugledu bit će puno veća nego bilo koja zamisliva presuda porote”, napisala je Wendy, a prenio Cincinnati Enquirer.

“Nijedna institucija ne želi da je se povezuje sa smrću jednog od najvećih američkih heroja”, rekla je Bertha Helmick, odvjetnica Armstrongovih unuka na sudskim ročištima, a prenosi Times.

Armstrongova druga žena Carol htjela je da se zna da nije sudjelovala u nagodbi.

Slučaj se odnosio na odluku bolnice u Fairfieldu, u Ohiu, da se Armstronga ne podvrgne odmah operaciji u trenutku kada je počeo pokazivati znakove ubrzanog unutarnjeg krvarenja, nekoliko dana nakon koronarnog premoštenja.

Prvotna odluka o operaciji ugrađivanja premosnice također je bila upitna.

Glasnogovornica bolnice rekla je za Enquirer da je objavljivanje detalja “vrlo razočaravajuće”.

Unovčavanje brenda? 

Nagodbe zbog nesavjesnog medicinskog liječenja uobičajene su u Sjedinjenim Državama, a tek oko pet posto slučajeva završi na sudu, kaže Michelle Mello, profesorica prava na Stanfordu. Bolnice su osigurane od rizika.

Prema Mello, najveća nagodba liječnika u 2018. godini zbog smrti muškarca u 80-ima iznosila je 1,49 milijuna dolara.

Svi takvi slučajevi prijavljuju se Nacionalnoj bazi podataka praktičara, ali ne i nagodbe bolnica koje su rijetke.

Drugi stručnjak, William Sage sa Sveučilišta Texas u Austinu, rekao je da ga “nagodba od 6 milijuna dolara zbog smrti nacionalnog heroja ne pogađa značajno”.

Slučaj je istaknuo vrijednost imena Armstronga, ali i općenito astronauta iz NASA-ine zlatne ere.

Armstrongovi sinovi prodali su tisuće osobnih predmeta koji su pripadali njihovom ocu na tri nedavne aukcije i zaradili 12 milijuna dolara, navodi Heritage Auctions.

U intervjuu za AFP prošle godine rekli su da žele osnovati zakladu i donirati dio u dobrotvorne svrhe.

I drugi astronauti koji su hodali na Mjesecu unovčili su svoj pothvat.

Buzz Aldrin, član misije Apollo 11, traži između 50.000 i 75.000 dolara za sudjelovanje na konferencijama, navodi web stranica speaking.com.

“Tražit će privatni avion, VIP smještaj i dobit će to jer ljudi žele upoznati Buzza Aldrina”, rekao je Francis French, autor nekoliko knjiga o svemirskoj povijesti uključujući jednu o posadi Apolla 15 kojima se prigovorilo jer su htjeli zaraditi novac od prodaje potpisanih koverti s markama koje su nosili na Mjesec.

French kaže da nije tajna da bivši astronauti pokušavaju pronaći način za zaradom nakon što im završi karijera. U protivnom bi se morali osloniti na relativno skromne mirovine vojnih ili državnih službi.

Dodao je da poznaje obitelj Armstronga i da oni nisu motivirani novcem.

Charlie Duke, jedan od četiri živa astrounata koji su išli na Mjesec tražio je od AFP-a u travnju 5.000 dolara za intervju.

“Postoji tržište. Naplaćuju sve što mogu dobiti”, rekao je John Logsdon, osnivač Instituta za svemirsku politiku na Sveučilištu George Washington za AFP.

“Ti momci su uostalom riskirali svoje živote i ne vidim ništa loše što profitiraju od toga”, dodao je.

Nakon astronautske karijere Armstrong je živio mirnijim životom, udaljen od svjetla reflektora. Kada se i pozivao na svoju slavu, većinom je to radio za dobrobit Sveučilišta Purdue na kojemu je diplomirao.

Zahvaljujući velikoj kampanji za prikupljanje financijskih sredstava koju je predvodio 1990.-ih, Sveučilište Purdue prikupilo je 250 milijuna dolara, otkrili su za AFP.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.