Smanjen broj sudanskih vojnika u Jemenu

Sudanski premijer Abdalla Hamdok je objavio u nedjelju da je smanjen broj sudanskih vojnika u Jemenu u koaliciji koju vodi Saudijska Arabija od 2015. kako bi pomogla vlasti protiv pobunjenih Hutija.

“Naše postrojbe u Jemenu su na početku imale 15.000, a sada imaju 5000 pripadnika”, rekao je Hamdok po povratku u Khartoum nakon šestodnevnog posjeta Sjedinjenim Državama.

To je prva takva izjava jer sudanske vlasti do sada nisu javno iznosile podatke o broju sudanskih vojnika u ratom zahvaćenom Jemenu.

Hamdok je rekao da je u Jemenu potrebno političko rješenje.

On je u rujnu preuzeo dužnost u prijelaznoj vladi nakon što je 11. travnja smijenjen Omar el-Bashir koji je došao na vlast 1989. državnim udarom uz potporu islamista. Vladao je Sudanom čvrstom rukom 30 godina. Nakon mjesec dana neviđenih prosvjeda vojska ga je smijenila 11. travnja, od kada je u zatvoru. Presuda u suđenju za korupciju koje se protiv njega vodi očekuje se 14. prosinca.

Sudanski gubici u sukobima potaknuli su pozive na povratak postrojbi. Posjet Abdalle Hamdoka dogodio se u vrijeme zatopljenja odnosa između Sjedinjenih Država i Sudana nakon Bashirova pada.

U srijedu je Washington objavio svoju odluku da imenuje veleposlanika u Khartoumu prvi puta nakon 23 godine.

Tijekom posjeta Hamdok je spomenuo mogućnost povlačenja Sudana s američkog crne liste “država koje podržavaju terorizam”.

Sudan je na tom popisu od 1993. godine.

Komentiraj