SLUŽBENO PRVA ŽRTVA: Patološki nalaz umrle osobe iz Istre pokazao da je preminula od koronavirusa

Nacionalni stožer je danas počeo obraćanje u 17 sati:

442 osobe su zaražene, objavljeno je na presici. To su 24 slučaja više nego jutros u 9.

“Novozaraženih osoba je  24, što znači da je ukupan broj dosad oboljelih 442. U zadnja 24 sata zaraženo je 60 novih osoba, što znači da nam se broj ne povećava. U subotu smo imali 87 novih slučajeva, ali nakon toga taj broj pada. To daje nadu da će naš rast slučajeva biti više položen nego uspravan”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Potvrdio je da je patološki nalaz umrle osobe iz Istre pokazao da je osoba umrla od koronavirusa.

“Jedna osoba na respiratoru, njoj se stanje pogoršalo”, rekla je Alemka Markotić.

Izliječene su 22 osobe.

Što se tiče situacije u Vinogradskoj bolnici gdje je više od 200 liječnika i medicinskih sestara u izolaciji, Capak je rekao da nema novih informacija. Upitan kakva je situacija u Osijeku, Capak je rekao da uvijek postoji opcija da druge bolnice u Hrvatskoj preuzmu pacijente.

Na upit primjenjuju li kombinaciju lijekova sa sumamedom, Alemka Markotić kazala je da za sada ne. “Nema potrebe da se ide iracionalno sa sumamedom. On ne može djelovati na virus, ali može djelovati na imunološki sustav tako da smiruje upalu. Tu treba biti pametan i ne treba istrčavati s tim lijekom. Istraživanja pokazuju da virus u nekoliko prvih dana utišava naš imunološki sustav. Kada bismo išli davati sumamed morali bismo imati studiju da bismo vidjeli da on ne može naštetiti”, kazala je Markotić.

Ministar Božinović komentirao je slučaj dvoje policijskih djelatnika koji su udaljeni iz službe te kazao da policija treba dati primjer.

Komentiraj