Služba za korisnike A1 telekoma zagušena pozivima korisnika zbog N1 televizije

Autor:

Borna Filic/PIXSELL, Unsplash

Nacional je razgovarao s više nezadovoljnih i ljutitih korisnika A1 TV usluga koji su najavili da će, ukoliko A1 ostane kod svoje odluke o gašenju N1 televizije iz svoje ponude, napustiti tog operatera. Mnogi od njih uputili su te svoje zahtjeve i pismenim putem, ali čini se da su zatrpali i telefonske linije.

Naime, Služba za korisnike A1 telekoma zagušena je pozivima korisnika, barem se tako može zaključiti pozivom na broj telefona njihove službe za korisnike 0800 091 091. Cijeli dan, naime, oni komuniciraju da imaju velik broj upita korisnika.

Moguće je da je to upravo zbog odluke o isključivanju TV kanala N1 i Sport klub, budući da su uključili specijalnu liniju samo za obavijesti o tim promjenama.

Naime, nakon poziva Službe za korisnike, automatski glas obavještava korisnike:

“Dobrodošli u A1 Službu za korisnike. Trenutno imamo veliki broj upita korisnika pa nismo onoliko brzi koliko bismo željeli biti. Predlažemo vam da podršku za vaš upit ili zahtjev potražite putem uslugeMoj A 1 i na A1 web stranicama…”

Nakon toga, isti glas poručuje:

“Za informacije o uvođenju Arena Sport kanala i gašenju određenih TV programa, birajte nula.”

Odabirom nule, korisnici mogu dobiti sljedeće informacije koje im također daje automatski glas:

“Od 29. ožujka do 30. lipnja svi novi i postojeći korisnici A1 TV usluge mogu pratiti Arena Sport kanale unutar osnovnog paketa. Nakon promotivnog razdoblja, kanali će biti dostupni bez dodatne naknade ovisno o ugovorenom paketu. Od istog dana više neće biti Sport Klub kanali te Fight Channel, Peekaboo, Vavoom, N1, Lov i ribolov, Grand i IDJ, zbog nepostizanja dogovora s nakladnikom. Cijena naknade i uvjeti ugovora postojećih korisnika neće se mijenjati, a u zamjenu za kanale koje gasimo uvodimo nove, atraktivne kanale sličnog sadržaja.”

Podsjetimo, u ponedjeljak je objavljeno da gledatelji koji u Hrvatskoj koriste usluge operatera A1 od 29. ožujka više neće moći pratiti kanale United Media – N1 i Sport Klub. S tom kompanijom ‘nije postignut dogovor o nastavku suradnje’.

U prvom službenom priopćenju iz N1 su poručili da su jako iznenađeni odlukom operatera A1 o neobnavljanju ugovora o distribuciji kanala, posebno imajući u vidu da su im ponuđeni apsolutno isti uvjeti koji su važili i do sada. “S njima smo surađivali dugi niz godina i žao nam je što ta suradnja nije nastavljena, usprkos dobroj volji s naše strane da do toga dođe. Građani koji koriste njihove usluge već od kraja ožujka više neće biti u prilici pratiti najvažnije dnevne događaje na vodećem informativnom kanalu N1, ali ni gledati vrhunski sportski program na SK kanalima, posebno utrke Formule 1 koje počinju, a čije pravo prijenosa u Hrvatskoj ima Sport Klub”, poručili su tada.

‘Nisu postigli dogovor’: A1 isključuje N1 i Sport Klub

Na odluku teleoperatera A1 o otkazivanju usluge prijenosa televizije N1 reagirali su u utorak Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske. Poručili su da je osobito problematično ‘što se prekid emitiranja N1 kanala na platformi A1 događa uoči početka kampanje za lokalne izbore.’ “HND i SNH ne mogu ulaziti u poslovne odnose dvaju dosadašnjih partnera, ali mogu upozoriti kako će zbog ovakve situacije građani biti ti kojima će biti uskraćena pravodobna i točna informacija”, navodi se u priopćenju tih novinarskih udruženja.

HND i SNH o sporu A1 i N1: “Država treba onemogućiti da poslovne odluke ugrožavaju javni interes”

Viša stručnjakinja za pravne poslove HAKOM-a Marina Ljubić Karanović kazala je u utorak da HAKOM otvara slučaj operatera A1. Objasnila je da svaki korisnik koji ne uspije raskinuti ugovor bez naknade ima postupak rješavanja prigovora. Treći korak je HAKOM koji može riješiti slučaj između operatera i korisnika. “Korisnik ne gubi nikakva prava, on mora biti obaviješten. Ako nije obaviješten, operator trpi sankcije. Mi kao HAKOM ispitujemo ovaj slučaj, to nije prvi put da se mijenjaju programi, mi prikupljamo činjenice, gledamo je li sve u skladu sa zakonom. Za korisnika je bitno je li dobio obavijest”, kazala je.

“Što se tiče izmjene programskih sadržaja, to je specifično pitanje i ono na različit način pogađa različite korisnike, ovisno o njihovim navikama. Svi korisnici neće automatski imati pravo na raskid, međutim, ovisno o navikama gledanja, pojedini će imati pravo bez plaćanja naknade, naravno, ako su te kanale i gledali, a to će se utvrđivati u svakom pojedinom slučaju”, objasnila je.

HAKOM otvara slučaj operatera A1

Iz A1 su u srijedu kazali da je United Media Grupa počela vršiti pritisak na A1 nakon najave da od kraja ožujka neće prenositi njihove tv kanale N1 i SportKlub te da nikako ne mogu prihvatiti medijske ucjene i novinarstvo koje “zbog komercijalnih interesa vlasnika kroz vlastiti medij radi pritisak na bilo koju kompaniju zbog legitimne poslovne odluke”.

Dodali su da je nakon objave da će krajem ožujka kanale United Media Grupe zamijeniti s kanalima istog tipa, počeo ‘pritisak United Medije pri čemu ističu i da je ‘TV kanal N1 odlučio zamijeniti javni interes s interesom svojeg vlasnika, što su prepoznali gotovo svi hrvatski mediji’.

Ponavljaju i da su odluku o zamjeni paketa kanala, među kojima se nalazi i N1, donijeli zbog poslovno nepovoljnih uvjeta pod kojima je United Media Grupa pokušala osigurati produženje ugovora. Osvrnuli su se i na optužbe kako je ta njihova poslovna odluka “udar na slobodu medija i cenzura… u vrijeme predizborne kampanje”, što po njima najbolje pokazuje nevjerodostojnosti te medijske kuće, koja isključivim i propagandnim novinarstvom čini udar na istu tu slobodu medija, neprijeporno koristeći vlastiti medij za zaštitu poslovnih interesa United Media Grupe u Hrvatskoj umjesto za interes javnosti.

“Nismo iznenađeni ovakvim postupcima United Media Grupe, u čijem su vlasništvu u Hrvatskoj inače TV kanali i portali N1, Sport Klub, Nova TV, Doma TV i portal dnevnik.hr, kao i telekom operator Telemach Hrvatska. Upravo zbog ovakvih metoda, u poslovnim pregovorima su kanale United Media Grupe već isključila tri operatora u Sloveniji, zatim operatori u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji itd. S obzirom na to da smo i dalje izloženi medijskim napadima od strane N1, A1 Hrvatska će poduzeti sve potrebne pravne korake”, poručuju iz A1 Hrvatska.

Na kraju su poručili da je ‘bez obzira na štetu koja je do sada nanesena, A1 Hrvatska i dalje zainteresirana distribuirati N1 kanal, a sve u najboljem interesu svojih korisnika. Neovisno o porukama kako je N1 spreman bez naknade emitirati svoj program, A1 Hrvatska je otvorena za postizanje komercijalno prihvatljivih uvjeta za zadržavanje N1 kanala’.

A1 popušta? “Zainteresirani smo i dalje distribuirati N1”

Na to isto priopćenje ubrzo su reagirali i s N1, poručivši da su ponudu operateru A1 poslali prije 20 dana, ali nisu dobili odgovor.

“Nećemo odgovarati na uvrede iznijete od strane A1, kako na račun poslovanja naše kompanije tako i na račun izvještavanja novinara N1. Mi ostajemo na principijelnom stavu zaštite demokratskih vrijednosti, slobode mišljenja i izražavanja, a na gledateljima je da, kao i u godinama iza nas, sude o našem radu. United Media vjeruje da će se obećanja Ministarstva i Vlade Hrvatske, koji najavljuje nove zakonske regulative i usklađivanje sa zakonima u Europskoj Uniji, dogoditi u obećanom roku, zbog liberalizacije tržišta, zdrave konkurencije i na kraju, u interesu hrvatskih građana”, poručili su s N1.

N1 odgovorio A1: “Ako nas želite distribuirati, odgovorite na ponudu”

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.