Kovačević za Radio Nacional: Par dana prije smrti Navaljnog isključene zatvorske kamere

Autor:

24.02.2023., Zagreb - Bozo Kovacevic, bivsi veleposlanik Republike Hrvatske u Rusiji. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Ruska agresija na Ukrajinu nastavlja se nesmiljenom žestinom. Pritisnut nepovoljnim stanjem na bojišnici predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je vrhovnog vojnog zapovjednika Zalužnog i na njegovo mjesto postavio Oleksandra Sirskog.

Zapadni saveznici bili su vrlo nezadovoljni ovom odlukom koja dolazi u vrijeme kada EU i SAD vode bitku s administracijom za nastavak značajne vojne pomoći bez koje, sad je očito, Ukrajina nema šanse za kvalitetan nastavak otpora. Sirski je prije nekoliko dana morao dati nalog za povlačenje iz Avdijivke, što ima više utjecaj na moral ukrajinskih vojnika i stanovništva od samog taktičkog značenja u ovom trenutku.

Vanjskopolitička situacija vezana uz Ukrajinu je sve napetija. Pojedine članice EU poput Poljske jasno pokazuju da sukob ima ozbiljne posljedice na njihovu unutarnjopolitičku scenu. Mnoge zemlje, poput Njemačke, doživljavaju rast ekstremne desnice potaknut ekonomskim i migracijskim problemima, dijelom uzrokovanim ratom Ukrajina i Rusije. Dobra stvar je da su EU zemlje došle do zaključka da nisu tako beznadno vezane uz ruske energente.

S druge strane, Rusija je zaključila da može svoje poslovanje preseliti na istok gdje je Indija postala jednim od najvećih uvoznika njihove sirove nafte koju koristi za svoje potrebe, a prerađenu izvozi. Također, Rusija ima mnogo pobornika u novom bloku BRICS, koji potiho odrađuju pojedine diplomatske akcije u njihovu korist. Kina je ostavljena da odvlači pažnju SAD-a svojom osvajačkom politikom usmjerenom prema Tajvanu. Latentnu prijetnju predstavlja i mogući izbor Donalda Trumpa na mjesto predsjednika SAD-a. Rusija vrlo umješno razvlači pažnju svjetskih sila kroz pomoć Hezbolahu, Hutima i mnogobrojnim autokratskim režimima u Africi. U Rusiji Putin se priprema za izbore. Eliminirao je najvažniji simbol otpora, Alekseja Navaljnog, i kreće se prema uvjerljivoj samovladi građenoj uz pomoć tajnih službi.

Bivši ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja u vladi Ivice Račana, Božo Kovačević, komentira ove teme u programu Radio Nacionala.

Ja sam pretpostavio da će rat dugo trajati tj. da neće uspjeti zamišljeni blitzkrieg. Da li je sazrijela misao da Ukrajina neće uspjeti vratiti okupirane teritorije jest pitanje. Nedvojbeno je da su zemlje koje su udaljenije od granice s Ukrajinom sve nestrpljivije i ne vide što se ratom može postići.

Unatoč tome što je EU na diplomatskom planu postigla nešto u trenu kada je SAD rekao da ne treba biti tako već kako oni kažu da treba biti, oni su se povukli.

Europa je u ovom ratu kolateralna žrtva i jedini koji imaju koristi su SAD.

Oslobađanje Avdijivke nije neki veliki rezultat, ali je Putinu bio važan jer se u predizbornoj kampanji želi pohvaliti nekim uspjehom.

Činjenica da ruska vlast ne želi dati konačni odgovor o uzrocima smrti Navaljlnog, za kojeg su odgovorni, ukazuje da nešto žele zataškati. Najvjerovatnija je verzija da je Putin ubio Navaljnoga, ali to se ne može još sa sigurnošću tvrditi.

Nekoliko dana prije njegove smrti došla je inspekcija FSB-a i tom prigodom su isključene kamere. Nije moguće potvrditi da je on umro šetajući dvorištem u kojem tvrde da je preminuo.

Sankcije Rusiji do sada nisu dale očekivane rezultate. Za 2022. se očekivao pad ruske ekonomije od 25 posto a prošle godine ona je rasla 3 posto. To neće biti uzrok pada Putinovog režina. Njegovom rastu je pogodovao rast ratne industrije, a zbog pljenidbe sredstava ruski oligarsi zbog toga više nemaju interes transferirati novac van.

Ne vjerujem da su Rusi inicirali nemire poljoprivrednika u EU ali će se pokušati time okoristiti. Pitanje je gdje je solidarnost, jer očito da politička solidarnost s Ukrajinom nije dobra politika koju vode.

Gostovanje poslušajte u nastavku:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.