Bauk za Radio Nacional: Nemamo iz Vlade jasan stav treba li sigurnosna provjera ili ne

Autor:

05.07.2023., Zagreb - Arsen Bauk, saborski zastupnik SDPa. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Saborski zastupnik SDP-a za Radio Nacional komentira izbor Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika i izostanak sigurnosne provjere

Nacional je svom u novom broju otkrio da je v.d. ravnateljica USKOK-a Željka Mostečak prekršila članak 58. Stavak 5. Zakona o državnoodvjetničkom vijeću u kojem se navodi da će prije donošenja odluke o imenovanju glavnog državnog odvjetnika Vijeće nadležnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji podnijeti zahtjev za provedbu temeljne sigurnosne provjere za kandidate za glavnog državnog odvjetnika koji ne obnašaju državnoodvjetničku dužnost.

Sukladno stavku 7. istog 58. članka tog zakona, tek na temelju izvješća nadležne sigurnosno-obavještajne agencije o rezultatu sigurnosne provjere koja se provodi sukladno zakonu kojim se uređuju sigurnosne provjere Vijeće je moglo donijeti ocjenu o postojanju ili nepostojanju sigurnosnih zapreka za svakog kandidata, koja prethodi odluci premijera Andreja Plenkovića kojeg će od prijavljenih kandidata Saboru predložiti za imenovanje na funkciju glavnog državnog odvjetnika.

Ured predsjednika u priopćenju navodi da je ona izostala, jer bi nova  sigurnosna provjera, po zakonu, mogla biti dostupna i Predsjedniku Republike pa se ne bi moglo dogoditi da iz sigurnosne provjere nestanu važni podaci o druženju Turudića s osobama pod istragom, što je ozbiljna sigurnosna zapreka da ga premijer Plenković predloži, a Hrvatski sabor izabere za GDO. Kao dio razloga u priopćenju iz Ureda Predsjednika se navodi da se ‘kao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu tajno sastajao s čovjekom pod istragom tog istog suda… sastajao se i dopisivao s osumnjičenicom USKOK-a, dilao joj informacije, dogovarao pogodovanja i lagao u Hrvatskom saboru’.

Izostanak potrebne sigurnosne provjere, zakonske nadležnosti i Ustavna utemeljenja procedure provjere i potvrde kandidata u emisiji ‘Gost dana’ Radio Nacionala komentira Arsen Bauk zastupnik SDP-a u Hrvatskom saboru, član saborskih odbora među kojima i onih za izbor, imenovanja i upravne poslove, kao i odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i bivši ministar uprave.

Ono što je dobro je da su nam skoro izbori i da će građani takav model vladanja kao HDZ-ov moći baciti u, kako se kaže, ropotarnicu povijesti.

Postoje različiti nivoi provjere, različite dužnosti zahtijevaju drugačije načine provjere.

Prema onome kako je napisano, mislim da je trebalo za predloženog kandidata obaviti provjeru.

Nismo do sada imali niti jedan takav slučaj jer su uglavnom dolazili kandidati iz državnog odvjetništva.

Za imenovanje u 2024. godini nisam siguran da je provjera iz 2009. godine relevantna.

U ovome trenutku nemamo iz Vlade jasan stav treba li sigurnosna provjera ili ne!

Gostovanje Arsena Bauka poslušajte u nastavku:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.