Slučaj Vialidad: Argentinska potpredsjednica Cristina Fernandez de Kirchner osuđena na šest godina zatvora

Autor:

Doha, 22.11.2022 - Navijači gledaju utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva između reprezentacija Argentine i Saudijske Arabije na velikom ekranu na FIFA Fan Festivalu u Dohi.
foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

HINA/ Damir SENČAR

Argentinski sud osudio je u utorak potpredsjednicu Cristinu Fernandez de Kirchner na šest godina zatvora i diskvalificirao ju za obnašanje javnih dužnosti premda ona ima imunitet jer je državna dužnosnica.

Moćna potpredsjednica neće odmah u zatvor i očekuje se da će se žaliti na presudu pa će se slučaj vjerojatno još godinama potezati po sudovima.

Fernandez de Kirchner bila je predsjednica dva mandata između 2007. i 2015. i ima puno pristaša, osobito nakon što je na nju u rujnu pokušan atentat.

Optužena je za korupciju u dodjeli javnih radova dok je bila predsjednica, što ona niječe.

Sud je odlučio da je kriva za “nepošteno vladanje” u slučaju poznatom pod imenom “Vialidad” u kojem je građevinski magnat Lázaro Báez također osuđen na šest godina zatvora.

Tužitelji su tvrdili da su ugovori za javne radove bili dodijeljeni prijatelju Fernandez de Kirchner, koji je novac preusmjeravao natrag njoj i njezinu pokojnom suprugu Nestoru Kirchneru, također bivšem predsjedniku.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.