Slučaj ubojstva 14-godišnjakinje riješen nakon 32 godine. Ubojica identificiran s najmanjim uzorkom DNK ikad

Ubojstvo Stephanie Isaacson, 14-godišnje djevojčice iz Las Vegasa riješeno je nakon 32 godine korištenjem, prema riječima stručnjaka, najmanjom količinom ljudske DNK ikad.

Slučaj ubojstva ostao je neriješen sve dok nove tehnologije nisu omogućile testiranje preostalog dijela DNK osumnjičenika – ekvivalent od samo 15 ljudskih stanica. Policija je ranije ovog tjedna izvijestila da je osumnjičenik identificiran pomoću sekvencioniranja genoma i javno dostupnih genealoških podataka.

Osumnjičeni za ubojstvo preminuo je još 1995. godine, ali Stepaninena majka izjavila je da je sretna što je napokon otkriveno tko je ubio njenu kćer. Priznaje da nikada nije vjerovala da će slučaj ubojstva njene kćeri ikada biti riješen.

Tijelo Stephanie Isaacson pronađeno je 1989. godine na ruti kojom je inače pješačila u školu u Las Vegasu, u američkoj saveznoj državi Nevada. Pronađena je pokraj jednog pješčanika. Pretrpjela je udarce tupim predmetom, seksualno je napadnuta i zadavljena.

Policija je ove godine, zahvaljujući anonimnoj donaciji, ponovno otvorila slučaj. Predali su uzorak DNK pronađen na majici 14-godišnjakinje Othramu, laboratoriju za sekvencioniranje genoma u Teksasu, koji je ujedno specijaliziran za ‘hladne slučajeve’.

Tipični setovi za testiranje DNK prikupljaju od oko 750 do tisuću nanograma DNK, po uzorku. Ti se uzorci potom prenose na javne web stranice specijalizirane za podrijetlo ili zdravlje. No, forenzičari na mjestima zločina pronalaze DNK uzorke sa samo desecima do stotine nanograma DNK. U slučaju ubijene 14-godišnjakinje u Las Vegasu, za testiranje je bilo dostupno svega 0,12 nanograma, ili oko 15 stanica.

Korištenjem baza podataka predaka istraživači su uspjeli identificirati rođaka osumnjičenika. Na kraju su ga identificirali kao Darrena Royja Marchanda, čiji je DNK završio u bazi podataka nakon slučaja ubojstva iz 1986. godine. Slučaj je na sudu odbačen zbog manjka dokaza. Nikada nije osuđen, a 1995. godine izvršio je samoubojstvo. Imao je 29 godina.

“Ovo je bila velika prekretnica. Kad možete pristupiti informacijama s tako male količine DNK, to vam stvarno otvara priliku za toliko drugih slučajeva koji su se kroz povijest smatrali nerješivima”, izjavio je za američke medije direktor Othrama David Mittelman.

Ta tvrtka trenutno radi na brojnim starim i neriješenim slučajevima, a najstariji je iz 1881. godine.

Sekvenciranje genoma i genetska genealogija, procesi kojim je identificiran Marchand, posljednjih su godina pomogli u uspješnom rješavanju brojnih ‘hladnih’ slučajeva. Među najpoznatijima je identifikacija ‘Ubojice iz Golden Statea’ 2018. godine. Joseph James DeAngelo je između 1976. i 1986. godine ubio 12 i silovao 45 žena diljem Kalifornije.

U kolovozu prošle godine osuđen je na doživotni zatvor.

Komentiraj