Slovenski premijer Janez Janša angažirao je neonaciste da suzbije prosvjede protiv njegove vladavine

Autor:

Blaž Zgaga

Slovenska javnost sve je nezadovoljnija vladom koju vodi Janez Janša, a nezadovoljstvo je naraslo nakon što su otkrivene malverzacije s kupnjom medicinske opreme za vrijeme krize izazvane koronavirusom

U vrijeme povratka većeg broja zaraženih koronavirusom Slovenija ne čeka „vruću političku jesen”, nego je pod krajnje desnom vladom Janeza Janše ovogodišnje političko ljeto vruće nego obično

Zbog navodno velike korupcije pri kupnji medicinske zaštitne opreme, slovenski Nacionalni istražni ured (NPU) proveo je pretres Ministarstva za ekonomski razvoj i tehnologiju i doma potpredsjednika vlade Zdravka Počivalšeka, kojemu je tijekom jednog cijelog dana bila oduzeta sloboda. Ministar obrane Matej Tonin je pod policijskom istragom zbog navodnog odavanja tajnih podataka u vrijeme kada je kao izaslanik opozicije vodio parlamentarno povjerenstvo za nadzor nad radom obavještajnih i sigurnosnih službi. Tad je objavio izvještaj o prisluškivanju prilikom arbitraže oko hrvatsko-slovenskog razgraničenja, koji je sadržavao i povjerljive informacije. Druga potpredsjednica vlade Aleksandra Pivec, koja je umiješana u aferu s europskim fondovima, javno ignorira nacističke pozdrave Janšinih neonacista koji marširaju središtem Ljubljane. A tvrdoglavi ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs i generalni direktor policije Anton Travner podnijeli su ostavke nakon što nisu uspjeli dovoljno politički očistiti slovensku policiju i spriječiti kriminalističke istrage. Uz to je premijer Janez Janša izveo dosad neviđeni napad na neovisnost državnih tužitelja, kakvog na toj razini nije bilo ni u Jugoslaviji. Donošenje novog zakona o RTV Sloveniji, koji je procurio u javnost, pokazuje, s druge strane, da je Janši jedan od bitnih ciljeva uništiti javni medijski servis. Sve su to samo neka važnija zbivanja prošloga tjedna u Sloveniji. Nakon samo tri i pol mjeseca treće Janšine vlade, njenih agresivnih poruka i političkih čistki, povjesničarka Mateja Ratej, stručnjakinja za razdoblje između dvaju svjetskih ratova, upozorila je na činjenicu da je tako jaka polarizacija među Slovencima postojala samo još prije Drugog svjetskog rata.

Posljedice političkih čistki u Nacionalnom institutu za javno zdravlje, u kojem je Janšina vlada u samo mjesec i pol smijenila trojicu direktora i usred epidemije koronavirusa s vodećih mjesta uklonila sve epidemiologe, vidljive su u pojačanom rastu zaraženih prošloga tjedna. Za razliku od Hrvatske, u kojoj svaki stranac treba priložiti podatke o adresi na kojoj će boraviti, Slovenija je u svibnju otvorila granice bez bilo kakve kontrole i epidemioloških mjera. Infektologinja Bojana Beović, voditeljica „ekspertne grupe” vlade za suzbijanje epidemije i nekadašnja članica Janšine stranke, ponovo je zaprijetila zatvaranjem Slovenije, a premijer Janša u subotu je ucijenio cijelu naciju ponudivši sljedeći izbor: ili zatvaranje javnog života ili obavezna upotreba mobilne aplikacije za praćenje kretanja u javnosti.

 

 

Janša je angažirao protuprosvjednike, obučene u žute prsluke koji su se prvi put okupili na alternativnoj proslavi Dana državnosti 24. lipnja u centru Ljubljane kao odgovor na prosvjede koje organizira oporba

 

 

Ovoga tjedna izaslanici će ponovo glasati o uvođenju telefonske aplikacije za praćenje zaraženih koronavirusom, ali ciljevi Janšine vlade ne tiču se samo suzbijanja epidemije, nego su očigledno više usmjereni kontroli kretanja građana Slovenije. Povjerenica za informiranje Mojca Prelesnik javno je pozvala izaslanike da ne podrže prijedlog vladina zakona koji predviđa obaveznu upotrebu telefonske aplikacije koja može pratiti i lokacijske podatke korisnika, a s druge strane nije jasno definirano koji će državni organi imati pristup tim podacima. Time će biti značajno povrijeđena ljudska prava i europski propisi o privatnim podacima.

Sličan prijedlog zakonskog uvođenja obaveznog praćenja građana Janšina vlada uputila je već u travnju, ali nakon mnogih prosvjeda stručnjaka i građana u medijima, on nije dobio podršku.

Međutim, Janšina opsjednutost nadziranjem građana i cijelog državnog aparata – u prvim tjednima na vlasti smijenio je šefove policije, vojske, obavještajnih službi, Nacionalnog instituta za javno zdravlje i mnogih agencija i ureda – dobila je posebnu potvrdu kad je prošloga tjedna Nacionalni istražni ured (slovenski PNUSKOK) proveo pretrese na jedanaest lokacija, a glavni je osumnjičeni u tom slučaju, za kaznena djela koja se kažnjavaju s najviše osam godina zatvora, potpredsjednik vlade i predsjednik Stranke modernog centra Zdravko Počivalšek.

Samo nekoliko sati nakon policijske akcije koja se tjednima pripremala, Janša je zatražio ostavke ministra unutarnjih poslova Aleša Hojsa i novog ravnatelja policije Antona Travnera. Obojica su odmah odstupila.

Hojsova izjava prilikom davanja ostavke, da policiju kontroliraju „udbaško-partijske strukture”, pokazuje da je njegov glavni problem bio u tome što nije uspio spriječiti profesionalni i zakoniti rad policije koja istražuje sumnjivu kupnju medicinske zaštitne opreme vrijedne više od 200 milijuna eura, od kojih je više desetaka milijuna završilo na bankovnim računima politički odabranih privilegiranih poduzetnika koje je Janšina vlada ovlastila kao posrednike u tom poslu. Još je neobičnija ostavka Antona Travnera, koji je dobio puni petogodišnji mandat u vrhu policije samo dva tjedna prije ostavke, čime je postao glavni ravnatelj policije s najkraćim mandatom u povijesti Slovenije.

U svakoj demokratskoj i pravnoj državi načelnik policije i ministar podržavaju neovisni i profesionalni rad istražnih organa, ali ovakve ostavke, očito na Janšin zahtjev, bile su samo uvod u nove poruke i prijetnje Janše i njegovih stranačkih medija, prema kojima je u Sloveniji na vlasti „duboka država” koju po svaku cijenu treba spriječiti.

Iz policije i obaju policijskih sindikata Hojsove optužbe odbacili su kao neargumentirane i neosnovane te zatražili njegovu ispriku. Inače, Hojs je jedan od Janšinih ljudi od najvećeg povjerenja i predsjednik udruge Veterani za vrijednosti slovenskog osamostaljenja (VSO) koja je godinama organizirala postrojavanje mladih uniformiranih pripadnika Janšine Slovenske demokratske stranke.

I novi vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja policije Andrej Jurič -koji je, poput Travnera, prije imenovanja 1. srpnja bio samo policijski službenik srednjeg ranga – iznenadio je svojim odgovorom na novinarsko pitanje o prisutnosti „udbaško-partijskih struktura” u policiji. Jurič je odgovorio da to ne može komentirati jer je prekratko na novom radnom mjestu.

Još neobičnije bilo je pismo premijera Janše generalnom državnom tužitelju Dragi Šketi, poslano 19. lipnja. Pismo je 2. srpnja procurilo u dnevne novine Dnevnik, što je Janšu potaknulo na to da ga na svom računu na Twitteru objavi u cijelosti.

U pismu se Janša osvrće na redovite miroljubive biciklističke protuvladine prosvjede više tisuća građana, koji traju već jedanaesti tjedan, i optužuje Šketu da zanemaruje svoju pravnu ulogu te upozorava: „Bit ćete izravno odgovorni za sve moguće žrtve organizirane prijetnje smrću.”

Naveo je u pismu i da je Slovenija posljednjih mjeseci svjedok „eskalacije organiziranih prijetnji smrću“ te dodao: „Unatoč jasnim ograničenjima koje ustav i kazneni zakon nameću, državno odvjetništvo pasivno prati događaje, u nekim ih slučajevima čak i posredno potičući.”

 

 

Nakon samo tri i pol mjeseca treće Janšine vlade, njenih agresivnih poruka i političkih čistki, analitičari upozoravaju da je ovakva polarizacija među Slovencima postojala samo još prije Drugog svjetskog rata

 

 

Premijer je poručio i da su tijekom povijesti javna i organizirana poticanja mase – bilo parolama „Juden Raus“ ili „Smrt fašizmu“ – bila praćena ubijanjem najprije pojedinaca, a zatim i cijelih skupina, sve do genocida i zločina protiv čovječnosti.

U pismu generalnom državnom tužitelju Janša je nadalje procijenio da su na prosvjedima u Sloveniji “na djelu organizirane prijetnje smrću cijeloj demokratskoj političkoj opciji” i pozvao ga da djeluje u skladu sa svojim nadležnostima prije nego što bude prekasno. Generalni državni tužitelj Šketa odgovorio je premijeru ustvrdivši da tužiteljstvo djeluje učinkovito i zakonito, a tužitelji u skladu s ustavom i zakonom. Tužitelji pridonose vladavini zakona radeći neovisno i autonomno i podržavajući fer, nepristrano i učinkovito provođenje pravosuđa, dodao je.

Najviše Janšu uznemiravaju parole „Smrt janšizmu, sloboda svima”, koje se po uzoru na parolu „Smrt fašizmu, sloboda narodu” redovito pojavljuju na transparentima tijekom prosvjeda na kojima, uzgred, dosad nije došlo ni do jednog nasilnog incidenta niti – prema poznatim podacima – zaraze koronavirusom.

Janša i njegovi mediji tvrde da prosvjednici time pokazuju da žele smrt svima koji su glasali za Janšinu stranku. Ali termin „janšizam” se u slovenskoj politici i medijskom prostoru nakon 1995. godine upotrebljavao toliko često da se našao i u Rječniku slovenskog književnog jezika koji uređuje Slovenska akademija znanosti i umjetnosti. Prema tom rječniku „janšizam” znači „političku orijentaciju koju je razvio i zastupao slovenski političar Janez Janša”.

Janšino pismo generalnom državnom tužitelju pokazuje da ga redoviti prosvjedi, na kojima se znalo okupiti i više od 10.000 prosvjednika, snažno uznemiruju i da želi i pritiskom na tužiteljstvo postići snažnije represivne mjere protiv građana Slovenije.

S druge strane, Janša je već angažirao protuprosvjednike, obučene u žute prsluke. Prvi put su se okupili, njih dvadesetak, na alternativnoj proslavi Dana državnosti 24. lipnja, koju su prosvjednici organizirali u centru Ljubljane. Glasnim povicima i skandiranjem ometali su govore i pjesme. Jedan od njih izvikivao je i nacistički pozdrav „Sieg Heil“, što je zabilježeno i na videosnimci, a prosvjednici su u sljedećim danima među provladinim „žutim prslucima” na društvenim mrežama identificirali najmanje osmero osoba s nacističkim tetovažama ili članove neonacističkih grupa na Facebooku i ostalim društvenim mrežama.

Neki od njih su i pripadnici krajnje desne organizacije Blood & Honour koja je, prema starijem izvještaju slovenske obavještajno-sigurnosne agencije SOVA, bila povezana s Janšinom Slovenskom demokratskom strankom. Taj izvještaj procurio je u javnost prije nekoliko godina, a tadašnji direktor SOVA-e Damir Črnčec, tada osoba od najvećeg Janšina povjerenja, tražio je kazneni progon više novinara koji su ga objavili.

Damir Črnčec se kasnije razišao s Janšom i postao savjetnik za nacionalnu sigurnost u vladi Marijana Šareca. Nekoliko tjedana prije nastupa treće Janšine vlade, u ožujku ove godine, javno je kao nekadašnja desna Janšina ruka upozorio: „Poznavanje načina rada aparata SDS-a, koji djeluje po načelima mafije u kojoj svi putevi vode do vođe i njegova najužeg kruga, meni je bilo strano […] Nova vlada zloupotrebljava pandemiju kao paravan za nametanje političke diktature.”

Janšini neonacisti u žutim prslucima ponovo su imali provladin protuprosvjed prošloga petka, kada je njih četrdesetak, uz pojačanu pratnju policije, marširalo i vikalo ljubljanskim ulicama. Većina njih dovezla se u Ljubljanu iz drugih krajeva Slovenije. Međutim, to što Janšina vlada angažira krajnje desne organizacije zaista može dovesti do nasilja, što se potvrdilo i tijekom velikih prosvjeda u vrijeme druge Janšine vlade, 2012. i 2013. godine. Tada su neonacističke i druge krajnje desne skupine, uz potporu nogometnih huligana, organizirano razbijale miroljubive prosvjede. Provokacijama, bakljama, topovskim udarima i tučnjavama uspjeli su izazvati reakciju policije suzavcem i vodenim topom te sličnim mjerama.

 

 

Janšino pismo generalnom državnom tužitelju pokazuje da ga redoviti prosvjedi snažno uznemiruju i da želi i pritiskom na tužiteljstvo postići snažnije represivne mjere protiv građana

 

 

I Janšini pritisci na medije – ili kako je sam najavio „rat protiv medija” – ne prestaju. Tijekom epidemije koronavirusa slovenski mediji i novinari nisu primili nikakvu posebnu financijsku pomoć države. Upravo suprotno, ministarstvo kulture zaustavilo je plaćanja već ugovorenih subvencija za podršku medijima, a Janšina vlada je u „stručnu komisiju”, koja odabire projekte za subvencije, imenovala veliku većinu svojih pobornika, od kojih su neki već bili predmetom policijskih istraga zbog zloupotrebe proračunskog novca u vrijeme prijašnjih Janšinih vlada.

Najgore se sprema javnom medijskom servisu. Prema prijedlogu novog zakona o RTV Sloveniji, koji su pripremili u ministarstvu kulture i koji je procurio u medije, javni radio i televizija izgubit će oko 14 milijuna eura prihoda godišnje, što će efektivno oslabiti ili čak uništiti financiranje i djelovanje najveće medijske kuće u Sloveniji.

Janšina vlada predviđa da bi tri posto RTV pristojbe bilo namijenjeno financiranju rada Slovenske tiskovne agencije, a dodatnih pet posto takozvanom Fondu za pluralizaciju medija ministarstva kulture iz kojeg će se financirati rad drugih medija.

Osim toga, prijedlog zakona predviđa da se iz RTV Slovenije isključi najprofitabilnija djelatnost Odašiljača i veza, što predstavlja dodatni financijski udar na javni medijski servis.

Budući da je premijer Janša suvlasnik stranačke televizije Nova24TV i da mađarski poduzetnik Jozsef Vida, povezan s premijerom Viktorom Orbánom, pokušava kupiti privatnu televiziju Planet TV, čime si žele pojačati položaj u Sloveniji, pokušaj slabljenja ili uništenja javnog servisa RTV Slovenija kao konkurencije na televizijskom tržištu i nije veliko iznenađenje.

S jedne strane bi Janšina vlada tako lakše kontrolirala i širila svoje informacije i propagandu, a s druge bi suvlasnici stranačke televizije imali veće prihode od dividendi. Među njima i premijer Slovenije Janez Janša.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.