Slovenija kaznila Šolakovu United Grupu s 3,7 milijuna eura

Autor:

20.09.2013., Rovinj - Weekend Media Festival 2013, panel Telekomunikacije - Novi poslovni modeli. Ivica Mudrinic, Mladen Pejkovic, Dragan Solak. Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Petar Glebov/PIXSELL

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) još uvijek nije primila zahtjev za ocjenu zakonitosti preuzimanja tvrtke Tele 2 Hrvatska koje je provela United Grupa, u kojoj je jedan od vlasnika i srpski poduzetnik Dragan Šolak. Iako je od objave preuzimanja teškog 220 milijuna eura prošlo gotovo dva mjeseca, u AZTN-u još nisu dobili nikakav službeni zahtjev. Iz te su agencije za Nacional poručili da će čim dobiju nove informacije vezane uz ovaj slučaj to i objaviti na svojim službenim stranicama.

Moguće je da su jedan od razloga kašnjenja cijelog procesa preuzimanja Tele 2 Hrvatske i pravni problemi koje Šolakova grupacija trenutno ima u Sloveniji. Naime, tamošnji je pandan AZTN-u, Agencija za sigurnost konkurencije (AVK), prošloga tjedna zbog kasno prijavljene koncentracije izrekla novčanu kaznu u iznosu od 3,7 milijuna eura društvu United Media, medijskom ogranku United Grupe. Kazna se odnosi na izdavanje televizijskih programa Sport Klub.

Agencija je osim kazne od 3,7 milijuna eura društvu United Media, sa sjedištem na Cipru, kaznila s po 6500 eura još dvije pravne osobe, objavila je na svojoj internetskoj stranici krajem prošloga tjedna. Agencija je prekršajni postupak protiv United Medije vodila zbog kašnjenja obavijesti o koncentraciji koja je proizašla iz sklapanja ugovora kojim je tvrtka, nazvana Adria Media, stekla 100% udjela u United Media Distributionu, tada IKO Balkan, vlasniku prava za objavljivanje programa Sport Kluba.

Kompanija je trebala obavijestiti agenciju o koncentraciji najkasnije 30 dana nakon sklapanja ugovora, ali to je učinila sa zakašnjenjem dužim od jedne godine. Pravne osobe, koje je Agencija novčano kaznila, najavile su podnošenje zahtjeva za sudsku zaštitu protiv odluke o prekršaju i kažnjavanju, o čemu će odlučiti Okružni sud u Ljubljani, te stoga odluka još nije pravomoćna.

U rujnu prošle godine AVK je donio odluku kojom se utvrđuje da je vlasništvo nad programima koje je United Media kupio od tvrtke S.C. IKO Poljska, suprotno pravilima tržišnog natjecanja, a United Grupi je naređeno da mora prodati 13 sportskih programa iz sheme Sport Kluba. United Grupa je podnijela žalbu Upravnom sudu, a Vrhovni sud je u listopadu prošle godine odlučio da tvrtka United Group može nastaviti prikazivati sportske programe do konačne odluke Agencije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.