SLOVENIJA: Janšin ministar unutarnjih poslova stvara političku policiju

Poslije  “neopozive” ostavke, koju je slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs dao nakon što su istražitelji  Nacionalnog istražnog ureda – NPU (slovenski PNUSKOK) otvorili istragu protiv potpredsjednika Vlade i predsjednika Stranke modernog centra Zdravka Počivalšeka, a kasnije nije odstupio, Hojs nastavlja s političkim pritiscima krajnje desne vlade Janeza Janše na rad policije.

Prema otkriću POP TV ministar Hojs je naložio vršitelju dužnosti glavnog direktora policije Andreju Juriču da se pobrine za reviziju nekih već završenih kriminalističkih istraga u NPU-u.

Ministar traži da slučajeve preispitaju primjereno kvalificirani policajci koji nisu “zaraženi” određenim slučajem ili kod kojih nema okolnosti koje bi dovele u sumnju njihovu nepristranost, napisao je ministar Hojs u dokumentu Smjernice i obvezne upute.

Hojs traži reviziju za određene kriminalističke istrage, koje očito nisu završile u skladu sa željama njegove političke stranke. Policija još nije doživjela ništa slično i šokirana je uputama, piše na portalu 24ur.com, pri čemu se dodaje da je invazija politike u NPU-u neopisiva i da je policija u potpunosti podređena najvećoj vladinoj stranci.

TV Slovenija je neslužbeno doznala da, između ostalog, ministar traži reviziju kriminalističkih istraga Banke Slovenije, afere oko krvožilnih stentova i afere dječja kirurgija.

U prvoj gore spomenutoj istrazi bivši guverner Boštjan Jazbec i članovi vijeća centralne banke osumnjičeni su za zloupotrebu položaja nakon što je centralna banka primila oko 250 milijuna eura protupravne koristi, kad je Slovenija sanirala bankarski sustav. U tom slučaju upravo je u tijeku suđenje na Sudu Europske unije na kojem Europska komisija tuži Sloveniju zbog navodne povrede imuniteta Europske centralne banke. Druge dvije afere istraživala su povjerenstva Parlamenta koje su vodili zastupnici Janšine Slovenske demokratske stranke, ali policija nikad nije potvrdila njihove zaključke oko navodnih kaznenih djela.

Oporba ministra unutrašnjih poslova Hojsa već optužuje za zlouporabu ovlasti. “Potpuna zlouporaba ovlasti u vlastite svrhe. Povjerenstvo za nadzor obavještajnih i sigurnosnih službi i Odbor za unutarnje poslove očito će u budućnosti imati mnogo posla”, objavio je na Twitteru bivši premijer Marjan Šarec.

Potez Janšine vlade je grubo i nedopustivo miješanje u neovisnost policije i javnog tužiteljstva, poručii su Socialni demokrati. “Nažalost, niz akcija vlade Janeza Janše, od sustavnog pritiska do neprihvatljivih kadrovskih promjena u neovisnim državnim institucijama, potvrđuje zabrinjavajuću i opasnu tezu da SDS pokušava pokoriti policiju i represivni aparat države i usmjeravati neovisno i profesionalno pravosuđe prema osobnim i političkim preferencijama Janeza Janše”, dodao je potpredsjednik stranke Matjaž Nemec.

A u Stranki Alenke Bratušek pozvali su ministra unutrašnjh poslova Hojsa da napokon realizira svoju “neopozivu” ostavku i dodali: “Nedopustiva praksa se nastavlja. U početku su neki pomagali u kupnji maski i logistike, sada kontroliraju i usmjeravaju rad policije! Nek’ shvati tko može”.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]