Slovenija i Italija žele razgovor s Hrvatskom o suradnji u Jadranu

Ministri vanjskih poslova Slovenije i Italije Anže Logar i Luigi di Maio u četvrtak su putem telekonferencije govorili o bilateralnim odnosima dviju država i situaciji izazvanoj Covidom-19, a među ostalim su se založili za trilateralan susret na razini ministara vanjskih poslova s Republikom Hrvatskom, vezan na odluku hrvatske i talijanske vlade o proglašenju isključivih ekonomskih zona u Jadranu.

“Oba su ministra naglasila značaj pripreme trilateralnog susreta Slovenije, Italije i Hrvatske početkom iduće godine, s ciljem rasprave o mogućnostima za zajedničku suradnju u jadranskom prostoru. Naglasili su značenje takve zajedničke suradnje na prostoru Jadranskog mora mudrim gospodarenjem i povezivanjem. Slovenija naglašava da nas s Italijom i Hrvatskom ujedinjuje vizija Jadranskog mora koje povezuje ljude i predstavlja izvor bogatstva za sve”, navedeno je u priopćenju nakon razgovora iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova objavljenog kasno večeras.

Navodi se da su se Di Maio i Logar dogovorili da talijanska strana Sloveniju obavještava o stanju zakonodavnog postupka o proglašenju isključive ekonomske zone u Jadranu.

“Talijanska je strana zajamčila da će se proglašenje isključive ekonomske zone odvijati u skladu s načelima međunarodnog pomorskog prava i s konvencijom UN-a o pravu mora (UNCLOS), te uz puno sudjelovanje Slovenije i Hrvatske, s ciljem da se osigura najveći stupanj zaštire Jadranskog mora”, naveli su u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Komentiraj