SLOVENIJA Dizajnirana nova vlada?

Srdjan Zivulovic/REUTERS/PIXSELL

Slovenski parlament u četvrtak će na izvanrednoj sjednici glasovati o imenovanju nove vlade, više od tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora koji nisu dali jasnog izbornog pobjednika i koji su rezultirali fragmentiranim sastavom parlamenta u koji je ušlo devet političkih stranaka.

Nakon neuspjeha Slovenske demokratske stranke (SDS) koja je na izborima osvojila najviše glasova, nastala je koalicija pet lijevih stranaka koju je uspio sastaviti Marjan Šarec sa svojom Listom Marjana Šarca (LMŠ) koja je uspjela dobiti većinu u parlamentu, pa je Šarec prošlog mjeseca imenovan mandatarom za sastav nove vlade, 13. po redu otkako je Slovenija samostalna država.
Koalicija nema formalnu većinu u parlamentu, ali je sklopila protokol o suradnji s Ljevicom (L), što joj u parlamentu sa 90 zastupnika osigurava 52 glasa.
Sutrašnja izvanredna sjednica s glasovanjem o novoj vladi počinje u deset sati, a za imenovanje vlade potrebna je većina glasova na sjednici nazočnih zastupnika.
Šarec će na sjednici održati programski govor, kojim će kako se očekuje iznijeti prioritete buduće vladajuće koalicije. U njoj su među ostalim i Stranka modernog centra (SMC) dosadašnjeg premijera Mire Cerara, te Demokratska stranka umirovljenika Karla Erjavca koji u budućoj vladi dobivaju nova mjesta, Cerar kao ministar vanjskih poslova, a Erjavec kao ministar obrane. Dosadašnji čelnik socijaldemokrata (SD) Dejan Židan, također član vladajućih u novoimenovanoj Šarčevoj vladi, već je izabran za novog predsjednika parlamenta.

foto HINA/ STA

Šarec je u svojim nastupima nakon izbora za mandatara već najavio da će mu prioritet biti saniranje stanja u zdravstvenom sustavu, te učinkovitije djelovanje javne uprave i javnih poduzeća, dok u vanjskoj politici neće biti većih promjena.
Budući šef diplomacije Miro Cerar čija je vlada tužila Hrvatsku zbog arbitraže o granici sudu EU-a izjavio je da će nova vlada i dalje inzistirati na implementaciji odluke koju Hrvatska inače ne priznaje, ali da je “otvoren za dijalog” koji bi doveo do realizacije arbitražne presude.
Šarčeva vlada odmah nakon izglasavanja potpore trebala bi prisegnuti i početi djelovati. Mišljenja analitičara o njenom trajanju i stabilnosti su različita, a mnogi spominju da Šarec nema dovoljno iskustva u politici na državnoj razini, te da je u vladi mnogo strana čiju će visoku političku suradnju teško biti postići, što se pokazalo već i u dosadašnjoj Cerarovoj koja je imala tri koalicijske sastavnice.

Komentiraj