Slovačka uvodi privremene kontrole na granici s Mađarskom!

Autor:

Pixabay

 Slovačka će uvesti privremene kontrole na granici s Mađarskom zbog sve većeg broja ilegalnih migranata, priopćila je u srijedu slovačka vlada, reagirajući na provjere koje su Češka i Poljska uvele na slovačkim granicama.

Slovačka se ove godine suočila s jedanaesterostrukim povećanjem broja ilegalnih migranata, koji većinom dolaze s Bliskog istoka i iz Afganistana, a u zemlju prelaze iz Mađarske i idu u Njemačku i zapadnu Europu.

Provjere Slovačke na granici s Mađarskom, koje počinju u četvrtak, trajat će 10 dana.

Vlada je objavila da je gotovo 40.000 ilegalnih migranata prešlo u Slovačku od početka godine. Samo u rujnu broj ilegalnih migranata bio je visok kao cijele 2022. godine.

Slovačke provjere prate korake koje su u srijedu poduzele susjedne države Češka, Poljska i Austrija postavljajući privremene kontrole na svojim granicama sa Slovačkom.

EU blizu dogovora o kriznom upravljanju na granicama

Češka i poljska policija počele su u srijedu uvoditi strožu kontrolu. Dužnosnici u Češkoj uhitili su više od dvadesetak migranata u prvih nekoliko sati, većina njih iz Sirije, objavile su vlasti u srijedu na X-u, bivšem Twitteru.

Provjere se provode nasumično na 17 cestovnih, sedam željezničkih i tri plovna prijelaza te na drugim točkama duž 250 kilometara granice.

Mjere koje imaju za cilj spriječiti ljude da dovode migrante u Europu balkanskom rutom, u početku bi trebale vrijediti do 13. listopada, no vjerojatno će biti produljene.

Kontrole se provode u dogovoru s Poljskom i Austrijom, koje također podižu stražu na svojim granicama sa Slovačkom, priopćilo je češko ministarstvo unutarnjih poslova.

Poljska, Češka i Slovačka dio su schengenskog prostora, zone bez unutarnjih granica. Ali schengenska pravila dopuštaju privremeno uvođenje graničnih kontrola.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.