Sloboda izražavanja izuzetno je važna, ali je jednako važno i pravo na privatnost., a u slučajevima kršenja prava na privatnost novinari imaju veliku odgovornost, upozorio je predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Saša Leković na 4. Danima privatnosti i slobode izražavanja u slovenskim Mokricama.

Sloboda izražavanja je izuzetno važna, ali je jednako važno i pravo na privatnost. U slučajevima kršenja prava na privatnost novinari imaju veliku odgovornost, a mogu se naći u tri uloge, upozorio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković na 4. Danima privatnosti i slobode izražavanja u slovenskim Mokricama.

Trebali bi upozoravati javnost ako je nečije pravo na privatnost povrijeđeno, mogu biti žrtve napada na vlastitu privatnost zbog posla kojim se bave, ali neprofesionalnim ponašanjem mogu i sami postati prekršitelji, kazao je Leković sudjelujući na panelu pod nazivom „Sloboda izražavanja i privatnost – vječni suparnici“. Uz njega na tom su panelu govornici iz Hrvatske bili Snježana Bagić, sutkinja Ustavnog suda RH te Vedran Vusić iz Odvjetničkog društva Hanžeković & partneri.

Osnovna tema konferencije održane 12. i 13. travnja 2018. godine na kojoj su sudjelovali službenici i drugi stručnjaci za zaštitu osobnih podataka iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, bila je Opća uredba o zaštiti osobnih podataka koji će osigurati zaštitu prava i temeljnih sloboda pojedinaca u zemljama Europske unije u vezi s obradom njihovih osobnih podataka.

Od hrvatskih stručnjaka na raznim panelima sudjelovali su i još i Anto Rajkovača, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), Dražen Lučić bivši predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) i član Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost te član Upravnog odbora BEREC-a, europskog regulatornog tijela za elektroničke komunikacije, Dragana Hadžiosmanović (Nestle Hrvatska), Darja Lončar Dušanović (Hrvatski Telekom) i Dalibor Kovačević, direktor za korporativnu sigurnost Hrvatske poštanske banke.

Opća uredba o zaštiti osobnih podataka nakon dvogodišnjeg razdoblja prilagodbe u svim zemljama EU stupa na snagu 25. svibnja 2018. godine. Stoga će o njenim najvažnijim značajkama pretočenima i u Zakon o zaštiti osobnih podataka RH, a posebno o utjecaju na rad novinara i medija, HND uskoro organizirati okrugli stol. Taj događaj održat će se u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana slobode medija 3. svibnja.

Komentiraj