Slika Claudea Moneta prodana za 74 milijuna dolara, oboren rekord iz 2017. godine

Autor:

Wikimedia Commons/Public Domain

Remek-djelo francuskog impresionističkog slikara Claudea Moneta “Jezerce s lopočima” prodano je na dražbi u četvrtak u New Yorku za 74 milijuna dolara, tijekom iznimne večeri u Christie’su koja je ostvarila prodaju od 640 milijuna dolara.

Christie’s, u vlasništvu holdinga Artémis francuskog milijardera Françoisa Pinaulta, i njegov konkurent Sotheby’s, koji pripada francusko-izraelskom milijarderu Patricku Drahiju, usred su jesenske aukcijske sezone, od 7. do 15. studenog. Dvije kuće se nadaju oboriti rekorde i uprihoditi milijarde dolara.

Sotheby’s, koji je u srijedu navečer prodao Picassa za 139 milijuna dolara – drugo najskuplje djelo španjolskog majstora koji je preminuo 1973. – već je na više od 400 milijuna dolara zarade na aukcijama ovog tjedna. Christie’s je na 748 milijuna, uključujući 640 samo u četvrtak navečer.

Od 2017. to je rekordan iznos prikupljen u jednoj večeri prodaje umjetnina različitih kolekcionara, priopćio je Christie’s.

Vrhunac večeri, slika “Jezerce s lopočem” Claudea Moneta, procijenjena na 65 milijuna dolara, prodana je za 74 milijuna. Tri slike Paula Cézannea, uključujući “Voće i lonac s đumbirom”, prodane su za gotovo 39 milijuna dolara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.