Slavni redatelji ogorčeni na Warner Bros i prikazivanje filmova na streaming platformi

Autor:

Promo

Nedavno je kompanija Warner Bros objavila da će 17 filmova koje planiraju pustiti tijekom 2021. godine istovremeno početi prikazivati i u kinima i na svojoj streaming platformi HBO Max.  Tako nešto već su najavili kada su objavili da će film „Wonder Woman 1984“ početi prikazivati na Božić istovremeno u kinima i na streaming platformi HBO Max. Međutim, nitko nije očekivao da će se ta metoda koristiti tijekom cijele slijedeće godine, naročito ako se zna da se očekuje djelovanje cjepiva protiv korone uslijed čega bi se u nekom trenutku moglo očekivati redovan povratak publike u kino dvorane. To znači da će potencijalni hit filmovi kao što su „The Suicide Squad“, „Dune“,  „The Matrix 4“ i drugi biti istovremeno prikazani u kinu i na streaming platformi. Iz Warner Brosa su poručili da je tako najbolje, te publika može birati hoće li gledati film u kinu ili kod kuće. Za utjehu filmofilima, HBO Max još nije dostupan u Hrvatskoj iako se najavljuje njegov dolazak u Europu u drugoj polovici slijedeće godine.

Ta je odluka doslovno razbjesnila brojne poznate redatelja koji su šokirani odlukom da se podiže broj pretplatnika streaming platforme HBO Max nauštrb kina, a prvi se oglasio Christopher Nolan koji je s kompanijom Warner Bros surađivao od 2002. godine i filma „Nesanica“ pa sve do posljednjeg „Tenet“. „Tako se ne tretiraju filmaši i glumačke zvijezde. Ti ljudi su uložili mnogo u te projekte. Zaslužili su da se s njima razgovara i da  im se objasni što se planira s njihovim radovima“. Naime, kako je objavio New York Times, Warner Bros je autorima tih filmova najavio svoje planove samo 90 minuta prije no što je to javno objavio.  Nolan je to opisao na slijedeći način: „Neki od najveći h filmaša i glumaca u filmskoj industriji otišli su na spavanje misleći da rade za najveći filmski studio a probudili su se i shvatili da rade za najgoru streaming platformu“.

U četvrtak se oglasio i Denis Villeneuve, redatelj filma „Dune“ koji je također ogorčen ovom odlukom. On je to povezao s činjenicom da je kompanija AT&T prije dvije i pol godine, kupivši kompaniju Time Warner, postala vlasnik filmskog studija Warner Bros.  „Ovom odlukom AT&T je oteo jedan od najcjenjenijih i najvažnijih filmskih studija u povijesti. Tu nema ljubavi prema filmu niti prema publici. Sve se svodi na preživljavanje gigantskog telekoma koji se trenutno nosi sa astronomskim dugom većim od 150 milijardi dolara. Iako je ‘Dune’ posvećen kinu i publici, AT&T je posvećen preživljavanju na Wall Streetu. Kako se početak rada HBO Max pokazao neuspješnim, AT&T je odlučio žrtvovati sve filmove iz 2021. godine u pokušaju da zadobiju pažnju gledatelja“, napisao je Villeneuve u kolumni koju je objavio portal Variety. „Čvrsto vjerujem da je budućnost filma na velikom platnu, bez obzira što kažu diletanti s Wall Streeta“, zaključio je slavni redatelj.

Svoje mišljenje iznio je i redatelj Judd Apatow čiji je film „The King of Staten Island“ ovog ljeta umjesto u kinima prikazan na PVOD-u (premium video-on-demand). Bilo je to u vrijeme snažnog zamaha pandemije korone u Americi a on ističe kako je ta odluka donesena nakon kvalitetnog razgovora koji je imao s ljudima iz kompanije Universal koja je producirala film. Kada je vidio što je odlučila filmska kompanija Warner Bros i na koji način, kazao je „sada još više cijenim Universal“. Po njemu, ovo je šokantna odluka kojom je Warner Bros pokazao da ne cijeni ljude s kojima radi.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.