Slaba potražnja u eurozoni: Njemački izvoz oštro pao na kraju 2023.

Autor:

epa11115368 German Chancellor Olaf Scholz attends a Commemoration Ceremony for the victims of Nazi Germany in the Reichstag building, the seat of the German federal parliament (Bundestag), in Berlin, Germany, 31 January 2024. Since 1996, when former German president Roman Herzog declared the 27th January a National Day of Remembrance, the Bundestag commemorates the Nazi regime’s victims, as the 27 January marks the day of the liberation of former concentration camp Auschwitz, by the Soviet red army, in 1945. Many Jews, Roma and Sinti, homosexuals, Slavs, handicapped individuals, political prisoners and others were killed in the Nazi genocide, prior to the beginning and during World War II. This year's Bundestag commemoration focuses on people who were persecuted under National Socialism because of their sexual orientation or gender identity.  EPA/FILIP SINGER  EPA-EFE/FILIP SINGER

EPA-EFE/FILIP SINGER

Njemački izvoz snažno je pao u prosincu, odražavajući znatno slabiju potražnju u eurozoni, pokazali su u ponedjeljak preliminarni podaci statističkog ureda.

Izvoz je u prosincu prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima smanjen za 4,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na 125,3 milijarde eura. U studenom bio je porastao za 3,5 posto.

Još snažniji pad zabilježen je u stavci uvoza, za 6,7 posto, nakon 1,5-postotnog rasta u studenom.

Time se sezonski i kalendarski prilagođeni njemački višak u robnoj razmjeni sa svijetom u prosincu povećao za 6,7 posto u odnosu na studeni, na 22,2 milijarde eura.

Najviše se na kraju prošle godine smanjio njemački izvoz u druge članice eurozone, za šest posto, na 47,3 milijarde eura. Smanjio se i izvoz u EU u cjelini, za 5,5 posto. Najblaži pad isporuka zabilježen je u razmjeni s trećim zemljama, za 3,5 posto u odnosu na studeni.

Na godišnjoj razini izvoz se u prosincu prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima smanjio za 4,6 posto, kao i u odnosu na studeni, a uvoz za 12,4 posto.

U cijeloj 2023. godini njemački izvoz pao je za 1,4 posto, a uvoz za 9,7 posto. Višak u bilanci razmjene sa svijetom poskočio je na 209,6 milijardi eura, izračunali su statističari, napominjući da su rezultati za 2022. odražavali znatno veće troškove uvoza energije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.