SKUPLJE TELEFONIRANJE Nakon A1, i HT povećava cijene usluga

Autor:

Poskupljenje telekom usluga

Patrik Macek/PIXSELL

I Hrvatski Telekom povećava cijene usluga.

Jutros je, naime, dio korisnika usluga te mreže dobio poruke u kojima stoji da se od 1. srpnja povećavaju naknade fiksnih i mobilnih tarifa, paketa, usluga i opcija za 6,5 posto, piše index.hr.

Usklađivanje s inflacijom

“Razlog povećanja cijena je usklađivanje s godišnjom prosječnom stopom inflacije za 2023. godinu. Ako imate ugovorene popuste na mjesečne naknade, u tom djelu neće biti promjena, već popuste nastavljate koristiti prema inicijalno dogovorenim uvjetima”, stoji u obavijesti korisnicima.

Nedavno i A1 povećao cijene

Inače, nedavno je i A1 objavio da diže cijene usluga od 1. lipnja i to za 6,9 posto.

U obavijesti korisnicima iz A1 Hrvatska kazali su da je prosječna godišnja stopa inflacije za 2023. u Hrvatskoj bila osam posto te da primjena indeksne klauzule ne omogućuje raskid ugovora bez naknade. Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti.

“Uzimajući u obzir značajan rast troškova poslovanja poput izgradnje i održavanja fiksne i mobilne mreže, troškova nabave opreme i uređaja te porasta cijene energenata, a s ciljem održavanja kvalitete usluga, A1 Hrvatska je donio poslovnu odluku o primjeni indeksne klauzule. Iako je prosječna godišnja stopa inflacije prema DZS u 2023. iznosila 8 posto, A1 će od 1. lipnja uvećati iznos mjesečnih naknada za 6,9 posto”, kažu iz tog telekoma.

Korisnici ne mogu raskinuti ugovor bez naknade

Telekomi su prošle godine uveli indeksnu klauzulu, koja u primjeni na cijene u tekućoj godini ne smije biti u postotku veća od godišnje prosječne stope inflacije u zemlji u prošloj godini.

INFLACIJSKI UDAR Snažno porasli izdaci hrvatskih kućanstava za hranu i prijevoz, građani jedva spajaju kraj s krajem

Korisnici zbog tog poskupljenja nemaju mogućnost raskidati ugovore bez naknade. To su mogli samo u prvim mjesecima 2023., kada je prvi put u Hrvatskoj uvedena mogućnost da telekomi prateći stopu inflacije jednom godišnje mogu primijeniti indeksnu klauzulu na cijene u skladu s tom stopom. Slično je i u slučaju deflacije.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.