SKRIVENA MEĐU ČELIKOM Pogledajte radove na zagrebačkoj katedrali

Autor:

23.05.2024., Zagreb - Radovi na obnovi Zagrebacke katedrale ostecene u potresu 2020.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

U tijeku je obnova zagrebačke katedrale. Donji dio katedrale biti završen prije i moći će se otvoriti vjernicima i turistima, no ukupni projekt obnove trajat će još nekoliko godina.

U obnovu je do sad uloženo 30 milijuna eura, a zagrebačka katedrala skriva se u sto tona čelične konstrukcije. Nedostaju vrhovi tornjeva, a Mario Todorić, jedan od projektanata obnove katedrale, prije nekoliko dana izjavio je: “Mi kao projektanti smo morali donijeti odluku, koliko god je ona bila teška, da je neophodno razgraditi i sjeverni i južni toranj“.

Tornjevi su sad 30 metara niži nego što su to bili prije potresa. Prilikom demontaže uklonjeno je čak 3 tisuće kamenih blokova od kojih je svaki u prosijeku težio i do 150 kilograma.

Sve što je s vrha spušteno, označeno je barkodom i skenirano. “Ovo je jedan ogledni primjerak odljeva u plastici po kojoj će se raditi budući kamen”, rekao je za HRT Ante Mlinar, glavni inženjer obnove katedrale.

Pogledajte fotografije:

FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 7 dana

Teško onome tko bude morao ručno zvoniti zvona na Katedrali! Valja mu se jadnom skroz do gore penjati! Ne d'o ti Bog, još izdahnuti dok dođeš do gore!