Škoro u utrci za Pantovčak: “Želim biti narodni predsjednik i samo ću vama polagati račun”

Miroslav Škoro u devet sati na svojoj Facebook stranici objavio je odluku o predsjedničkoj kandidaturi.

Škoro je objavio videozapis u kojem potvrđuje da će se kandidirati za predsjednika države.

“U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana. To je zapisano u prvom članku Ustava. Jedini predstavnik koji predstavlja cijeli narod i jedini kojeg narod još uvijek neposredno bira je predsjednik republike. Dok sam razmišljao o kandidaturi, ta ustavna odredba bila mi je neprestano u mislima- vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu”, rekao je na početku Škoro.

“Hrvatskom vlada kontrolirani stranački sustav u kojem se na vlasti izmjenjuju dvije najjače stranke sa svojim trgovačkim partnerima. Dogodine nas možda čeka velika koalicija. Birači na parlamentarnim izborima svojom voljom mogu izabrati samo jednog kandidata, svi ostali ulaze u sabor po volji šefova stranaka. Političke elite potpuno su se otuđile od naroda. Bahatost i arogancija idu toliko daleko da se raznim smicalicama i manipulacijama ne dopušta održavanje referenduma”, nastavio je.

U videu je rekao i da stotine tisuća hrvatskih sinova i kćeri izgrađuje neke druge države jer u Hrvatskoj nisu imali šansu bez stranačke iskaznice. Istaknuo je da to nije Hrvatska koju su sanjali preci i koju je izgradio Franjo Tuđman.

“Hrvatska treba predsjednika koji će biti oruđe naroda za odlučni zaokret. Hrvatska treba osnaženje ustavnog položaja predsjednika Republike. Zato sam odlučio da ću se kandidirati za predsjednika, a srž programa savez s narodom nasuprot vladavini stranačkih elita i kompromisa sklopljenih daleko od očiju javnosti i volje biračkog tijela. Želim biti narodni predsjednik i samo ću vama polagati račune”, rekao je Škoto.

Najavio je kako će njegov prvi predsjednički potez biti pućivanje incijative prema parlamentu za promjenu Ustava, ako tu inicijativu potreban većina ne prihvati predložit će predsjedniku Vlade raspisivanje ustavnog referenduma, a ako on ne prihvati taj prijedlog pozvat će građane na skupljanje potpisa za provođenje referenduma.

“Tada bih volio vidjeti onoga koji će pokušati izigrati volju naroda”, poručio je.

Ističe da je predsjednik Republike jedini dužnosnik koji predstavlja cijeli narod i koji mandat dobiva neposredno od tog naroda pa shodno tome smatra da njegov utjecaj u političkom sustavu treba biti razmjeran toj činjenici.

“Ja ne želim biti predsjednik fikus nego predsjednik koji će imati dovoljno ovlasti za provođenje onih politika za koje će me narod izabrati”, istaknuo je Škoro.

Te ovlasti, kaže Škoro, namjerava dobiti izmjenama Ustava: raspisivanje referenduma bez suglasnosti premijera, zakonodavni referendum (ako narod na referendumu prihvati zakon koji predlaže predsjednik taj zakon stupa na snagu), sazivanje sjednice Vlade na kojoj može predsjedati, privremeni veto i predlaganje kandidata za suce Ustavnog suda.

“Drage Hrvatice i Hrvati, pripadnici nacionalnih manjina, ja vam neću obećati da će Hrvatska biti među najbogatijim zemljama na svijetu, ono što vam jamčim je da ću sve svoje intelektualne i poduzetničke sposobnosti staviti u funkciju države”, istaknuo je.

Poručio je kako Hrvatska za njega nije slučajna država, već uspješni projekt kojeg su ugrozili političari. “Želim vratiti povjerenje u instituciju predsjednika Republike i zato tražim vaš glas da zajedno damo novi poticaj i hrvatskoj kulturi i znanosti, tražim vaš glas da stvorimo kvalitetnije uvjete u našem gospodarstvu i da okrenemo ploču u funkcioniranju diplomatsko konzularne mreže koja mora bit most Hrvatske sa svijetom, a ne deponij za zbrinjavanje pojedinaca”, kazao je Škoro.

Najavio je kako će se zalagati za razvoj EU kao zajednice ravnopravnih nacija, posebno će štiti interese Hrvata u BiH i drugim državama, a radit će i na tješnjem povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske.

Ilegalne migracije i terorizam ističe kao najveći sigurnosni izazov u narednom razdoblju i očekuje od EU pomoć u čuvanju granice. Također zaziva modernizaciju vojske kao mehanizam odvraćanja svakoga tko bi imao teritorijalne pretenzije. Onima koji ne izlaze na izbore poručio je da razumije njihovo razočaranje i da se i sam zbog toga odlučio kandidirati. “Ako vi izađete na birališta nema te stranačke mašinerije koja će nas zaustaviti”, rekao je Škoro.

“Stoga, idemo po pobjedu, idemo vratiti državu narodu, idemo zajedno promijeniti i uz Božju pomoć probuditi Hrvatsku”, zaključio je u videu.


ŠKORO ODLUČIO UĆI U PREDSJEDNIČKU UTRKU IAKO ĆE AKO POBIJEDI IZGUBITI MILIJUNE

U jučerašnjoj najavi, također na društvenoj mreži Facebook Škoro je napisao: Zahvaljujem svima koji su mi na bilo koji način pisanjem, razgovorom, nagovaranjem i odgovaranjem insinuacijama i činjenicama pomogli u donošenju konačne odluke”.

Škoro je skladatelj, aranžer, producent i pjevač.

Diplomirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gdje je i rođen 1962. godine,.

Od 1995. do 1997. godine obnašao je dužnost generalnog konzula Republike Hrvatske u Mađarskoj.

Kandidirao se na parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor 2007. te postao saborskim zastupnikom HDZ-a.

Nekoliko godina kasnije poukao se iz politike te se, osim pjevačkom, bavi i uspješnom poduzetničkom karijerom.

Komentiraj