Škoro: “Ovdje je normalno biti procesuiran, pa biti dužnosnik”

 

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro u petak je za Temu dana HRT-a komentirao aferu Janaf. Istaknuo je da je to nastavak “duopola HDZ-a i SDP-a koji vlada Hrvatskom”.

Nakon što su se jučer našli na udaru policije i USKOK-a zbog optužbi za primanje mita i namještanje poslova, saborski zastupnici danas su skinuli imunitet HDZ-ovu Draženu Barišiću i SDP-ovu Vinku Grgiću koji su se našli u središtu afere Janaf. I Barišić i Grgić tijekom dana su uhićeni, nakon čega im je određen i istražni zatvor.

“Korupcijska hobotnica i klijentelizam poprimili su maha. Jučer smo mislili da ćemo skinuti saborski imunitet dvojici, a danas smo to učinili trojici”, kazao je Škoro. Upitan treba li zastupnike podvrgnuti strožoj kontroli da se ne bi dogodila situacija kao s trećim zastupnikom kojemu je danas skinut saborski imunitet Darkom Puljašićem (HDZ), za kojega je istraga otvorena 2018. godine, a potom je bio na stranačkoj listi i postao zastupnik, Škoro je kazao da se prethodno treba donijeti potvrda o nekažnjavanju.

“Čudna su vremena. Živimo u državi u kojoj je normalno biti procesuiran, a potom opet obnašati visoke dužnosti”, izjavio je. Potom je na tvrdnju urednice Kristine Bojić o tome da je i na njegovoj listi bila pravomoćno osuđena osoba, a da se potom povukla, Škoro izjavio da su ustvari oni donijeli potvrde o nekažnjavanju, ali je jedna osoba imala proces koji je trajao 11 godina i završio je baš nekoliko dana prije izbora.

Škoro smatra da bi mnogo izmjena trebalo učiniti kad je riječ o razini provjere. “SDP je to promijenio početkom 2000-ih godina, tako da nema više tih operativnih provjera. Možeš biti ministar i što god hoćeš bez operativne provjere. Ne možeš biti djelatnik u Ministarstvu, ali možeš biti visoki državni dužnosnik”, kazao je Škoro

“Mislim da je ovdje odgovornost nadasve na gospodinu Andreju Plenkoviću, čovjeku koji je te ljude imenovao. Vidim da se pokušava sada oprati, ali on je direktno odgovoran”, zaključio je Škoro.

Komentiraj