Skandali i laži pokvarili plan Kuščevića da postane novi šef splitsko-dalmatinskog HDZ-a

Netransparentnim vođenjem imovine, ali i bahatom reakcijom na opravdana pitanja novinara, ministar uprave Lovro Kuščević sam je sebe izbacio iz utrke za šefa splitsko-dalmatinskog HDZ-a, zbog čega je dugo u sukobu s Antom Sanaderom

Politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščević proteklog tjedna se našao u ozbiljnim političkim problemima zbog niza otkrivenih nejasnoća, nepravilnosti i mogućih nezakonitosti oko vlastitih nekretnina i druge imovine, što je prvi objavio portal Telegram, a to je osujetilo njegov projekt na kojemu je intenzivno radio prethodnih mjeseci i kojim je namjeravao znatno ojačati svoj utjecaj unutar Hrvatske demokratske zajednice. On je već bio započeo kampanju za mjesto predsjednika splitsko-dalmatinskog ogranka ove stranke, najvećeg i najutjecajnijeg u državi, pa se zbog toga u više navrata sukobio s njegovim današnjim predsjednikom Antom Sanaderom. Radi se o dubinski značajnoj borbi za utjecaj jer od početka hrvatske nezavisnosti HDZ suvereno vlada ovom županijom i velikim dijelom njenih gradova i općina, kontrolira novčane tokove i usmjerava poslovne aktivnosti, a mjesto predsjednika organizacije iznimno je bitno i u kontekstu unutarstranačkih borbi za prevlast različitih struja. Više izvora Nacionala i iz nacionalnog i iz lokalnog HDZ-a tvrdi da su zbog otkrivenih nejasnoća oko imovine Kuščevićeve akcije drastično pale kod Andreja Plenkovića i pozadinskih kreatora kadrovske politike stranke, dok je zbog njih trenutno gotovo nemoguće da u bliskoj budućnosti, na predstojećim unutarstranačkim izborima on zbilja preuzme splitsko-dalmatinski HDZ. No istovremeno upozoravaju i da razloge naglog izvlačenja njegovih afera i snažnog medijskog pritiska po svemu sudeći ne treba tražiti unutar HDZ-a.

“Postoji gradacija neprijatelja, od ‘običnog’ neprijatelja, preko smrtnog neprijatelja, do stranačkog neprijatelja. No izgleda da je Kuščević dospio u probleme isključivo vlastitom krivnjom – kao da je skočio u blato i umjesto da se iz njega izvlači, on skakuće i prska sve oko sebe”, rekao je koncem tjedna za Nacional izvor blizak HDZ-u.

NA SKUPU U IMOTSKOM zabilježen je neobičan istup Ante Sanadera, kada je rekao da se mora paziti i na moralni profil stranke i da ‘postoje oni koji pozdravljaju s ‘hvaljen Isus i Marija’, a imaju tri ljubavnice’

KUŠČEVIĆ I ANTE SANADER BORE SE za prevlast u splitsko-dalmatinskom HDZ-u već pune dvije godine, no sukob je postao najočitiji početkom ove godine, u vrijeme sastavljanja stranačke liste za europske izbore. Ovaj ogranak sa splitskim gradskim HDZ-om kao kandidata predložio je potpredsjednicu Hrvatske gospodarske komore Mirjanu Čagalj koja se trebala naći na visokom četvrtom mjestu, no potom se Kuščević umiješao oštrim pismom upućenom na adrese svih lokalnih ogranaka, u kojemu je iz pozicije političkog tajnika HDZ-a prosvjedovao zbog takve odluke. Prigovorio je zbog činjenice da se sastanci navodno organiziraju u terminima kad on ne može prisustvovati, upozorio da je nelogično da ova županija ima samo jednog kandidata – premda je upravo to bila ranija praksa i premda je ionako birana jedna osoba po županiji – te je inzistirao da se na kandidaturu koja se slala u središnjicu stranke uvrsti i ime saborske zastupnice iz Makarske Dragice Vranješ. Razlog ovakvog postupka, osim Kuščevićeve želje za dominacijom na terenu, jest i njegov osobni animozitet prema Mirjani Čagalj koja je prije nekoliko godina figurirala kao ozbiljna kandidatkinja za ministricu graditeljstva i funkciju na koju je on ipak imenovan.

NACIONAL JE VEĆ RANIJE OPISIVAO kako je tekao daljnji tijek sastavljanja HDZ-ove liste za Europski parlament: doslovno do posljednjih trenutaka trajala je žestoka rasprava koju je usred sastanka presjekao Andrej Plenković, koji je pred prisutnima nazvao Domagoja Maroevića i obavijestio ga da će on biti kandidat, odnosno da to neće biti ni Mirjana Čagalj niti Dragica Vranješ. Ovaj je na to pristao pod uvjetom da dobije “neprolazno” mjesto na listi, pa je završio pri samom dnu, a to je izazvalo novo nezadovoljstvo na terenu jer se smatralo da splitske organizacije zbog svoje veličine i utjecaja moraju imati jednog europskog zastupnika.

UPRAVO U JEKU KAMPANJE zabilježen je i jedan neobičan istup Ante Sanadera na stranačkom skupu u Imotskom, kada je objašnjavao da HDZ mora pripaziti i na moralni profil stranke i da “postoje oni koji pozdravljaju s Hvaljen Isus i Marija, a imaju tri ljubavnice”. Premda u tom trenutku nije bilo do kraja dorečeno na koga se referirao, niti je to do danas objašnjeno, u stranačkim kuloarima izjava se interpretirala na različite načine: s jedne strane u tom vremenu izbio je novi krak afere SMS koji je potpredsjednika HDZ-a Milijana Brkića povezivao s praćenjem više ženskih osoba, a s druge se upozoravalo na podatak da, pored Brkića, i Kuščević ima naglašen običaj javno pozdravljati upravo ovim katoličkim pozdravom. Nacional je kontaktirao Antu Sanadera za pojašnjenje, no on sada tvrdi da se radi o neistinama: “Ne sjećam se da sam ikada to izgovorio, vjerojatno mi netko podmeće. Poručite svojim izvorima da malo bolje provjere”, rekao nam je Sanader.

S DRUGE STRANE, HDZ-ovac s iznimno visokim rejtingom u stranci za Nacional je potvrdio informacije o njegovoj izjavi u ovom kontekstu. “Znam da smo u to doba intenzivno diskutirali o ovakvom načinu izražavanja i da je Sanader ovakve rečenice u različitim varijantama izgovorio više puta”, kazao je ovaj sugovornik Nacionala.

Sukob između Kuščevića i Sanadera u stranci iznenadio je mnoge, barem u početku jer se u kuloarima smatralo činjenicom da ga je prije tri godine upravo Sanader progurao do mjesta ministra graditeljstva u vladi pod vodstvom Tihomira Oreškovića i Tomislava Karamarka. Međutim, jedan od prijelomnih trenutaka bio je pokušaj netransparentne dodjele koncesije za plažu Zlatni rat u Bolu na Braču, kada je tadašnji župan Zlatko Ževrnja – kojeg se smatralo iznimno bliskim upravo Kuščeviću – tvrdoglavo inzistirao da se ona dodijeli tvrtki bez referenci, prihoda i zaposlenih koju su mediji povezivali s krugom ljudi oko Zorana Gobca, a posredno i Brkića. To se događalo neposredno nakon smjene na čelu HDZ-a i uoči lokalnih izbora, pa je novi predsjednik stranke Plenković uklonio Ževrnju iz utrke za novi mandat splitsko-dalmatinskog župana. U tom trenutku potpunu prevlast u županiji ponovno je preuzeo Ante Sanader, a on i danas važi kao glavni kadrovik koji iz sjene upravlja i svim bitnijim procesima. To se očitovalo i kod izbora novog ravnatelja Doma zdravlja, na tajnim audiosnimkama koje je objavio Nacional, a koje su dokazale da Sanader ima ključnu riječ, dok se formalni dužnosnici na županijskoj razini nazivaju njegovim “poštarima”.

LOVRO KUŠČEVIĆ U DOBA POKUŠAJA dodjele Zlatnog rata misterioznoj zagrebačkoj tvrtki pokušavao je opravdati taj potez, pa se pozivao na zakon i tvrdio da bi “najgore bilo da plaža uđe u sezonu bez koncesionara”. Na koncu se povukao iz ovog slučaja, jednako kao što se u javnosti iznimno potrudio demantirati dotadašnje bliske veze s Brkićem i prometnuo se u glavnog Plenkovićeva trbuhozborca, gromobrana koji na sebe preuzima teže udarce i tako amortizira napade na premijera. To je funkcioniralo do prošlog tjedna, kada su u javnost počele intenzivno isplivavati njegove brojne afere oko zemljišta, nekretnina, poslovnih pothvata i osobne imovine koja se na prvi pogled čini neusklađenom s prijavljenim prihodima.

‘POSTOJI GRADACIJA NEPRIJATELJA, od ‘običnog’ preko smrtnog do stranačkog neprijatelja. No čini se da je Kuščević dospio u probleme isključivo vlastitom krivnjom’, kaže izvor blizak HDZ-u

Problematičnim se već u početku pokazalo imanje formalno uknjiženo na njegova šogora u uvali pokraj Milne na Braču, za koje se sumnjalo da spada u njegovo prikriveno vlasništvo, gdje pored vile postoji i navodno “vapnenica” – tradicionalni objekt za pripremu vapna – koja je neviđenom akrobacijom ostala u toj kategoriji, premda se proteže na dvije etaže i čak osamdesetak kvadrata. “Kuščevićeva vapnenica valjda je najveća u povijesti i jedina koja ima dva kata”, uz smijeh je situaciju za Nacional opisao jedan splitski konzervator.

POTOM SU SE POČELI OTKRIVATI drugi detalji Kuščevićeve prijavljene i neprijavljene imovine: od vile koju iznajmljuje premda je nije prijavio u katastru – pa slijedom toga na nju i ne plaća davanja – do “štale” koju je izgradio u zoni namijenjenoj poljoprivredi, a koja također ima sve karakteristike kuće ili vile, pa zatim izmjena prostornih planova koje je provodio u vrijeme dok je bio načelnik u općini Nerežišće i koje su pogodovale upravo njegovoj situaciji te nejasnog poslovanja njegove tvrtke koja je otišla u stečaj i ostavila dugovanje od milijun kuna prema vjerovnicima i 300 tisuća kuna prema državi. Pred sam kraj njenog poslovanja, Kuščević je kao privatna osoba otkupio poslovne prostore ove tvrtke, a nekoliko godina kasnije ih prodao za 301 tisuću eura, pa u njoj nije ostalo dovoljno imovine za podmirenje svih dugovanja. Prostore je prodao tvrtki Svpetrus hoteli Mariona Duzicha, no na njima je ostala upisana zabilježba osiguranja novčane tražbine od 260 tisuća eura, a istovremeno su upravo Duzichevi projekti i investicije bili razlog izmjena nekih prostornih planova dok je on bio u vladi. Pored toga, Kuščevićeva tvrtka ostala je dužna čak i jednom bračnom paru iz Splita za plaćenu i neisporučenu kuhinju, zbog čega se vodio niz sudskih sporova i kojima se tvrdilo da je potraživanje nenaplativo upravo zato što je Kuščevićevom kupnjom poslovnih prostora tvrtka ostala bez imovine iz koje bi se mogla podmiriti dugovanja poput ovoga.

KUŠČEVIĆ JE SKANDALIZIRAO javnost izjavom “Bogu hvala, imam puno nekretnina, tko će to sve pratiti” te tvrdnjom da mu “podmeću lijevi aktivisti”, bez da se konkretno izjasnio o optužbama na svoj račun. Nakon toga i premijer Andrej Plenković nije ga branio žustrinom kojom je to činio kod većine ostalih ministara u svojoj vladi te mu je poručio da će sam morati u javnosti iznijeti detaljne informacije o svojoj imovini. “Ovo su stvari za koje mislim da će ih on razjasniti i očekujem od njega da i javno to detaljnije objasni, tako da vidimo što je problem ako je problem i koliko je problem. Ako je sitnica, to je nešto drugo. Razgovarat ću s njim, ne mogu ovako bez razgovora donositi zaključke”, kazao je Plenković. To upućuje na mogućnost da će Kuščević imati ozbiljne poteškoće u saniranju nastale situacije i da bi njegov politički položaj mogao postati upitan. U svakom slučaju, barem zasad neće uspjeti u naumu stavljanja pod kontrolu splitsko-dalmatinskog HDZ-a, pored Ante Sanadera koji za nacionalnu politiku ne pokazuje odviše interesa, ali je za lokalne utjecaj i moć iznimno motiviran.

Komentiraj