Sjeverna Koreja objavila fotografije iz svemira: “Ovo je naš najmoćniji projektil”

Sjeverna Koreja je potvrdila da je u nedjelju testirala “balistički projektil srednjeg dometa” Hwasong-12, objavila je državna novinska agencija KCNA.

To je prvi puta od 2017. da je lansiran projektil te veličine. Neobične fotografije snimljene iz svemira prikazuju dijelove Korejskog poluotoka i okolnih područja.

Svojom punom snagom može putovati tisućama milja, a u dosegu su mu i američki teritorij poput Guama, piše BBC.

O lansiranju su prve izvijestile južnokorejske i japanske vlasti u nedjelju. Analitičari i dužnosnici su rekli kako se činilo da test uključuje balistički projektil srednjeg dometa (IRBM), koji Sjeverna Koreja nije testirala od 2017. kada je obustavila testiranje svojih najvećih projektila i nuklearnog oružja.

KCNA je priopćila da je lansiranje projektila izvedeno na način da se osigura sigurnost susjednih zemalja, te da je probna bojna glava opremljena kamerom koja je snimala fotografije za vrijeme leta.

Čini se da je lansiranje u nedjelju, sedmo ovog mjeseca, dio napora čelnika zemlje Kim Jong-una da osigura ublažavanje sankcija i međunarodno priznanje njezina statusa legitimne nuklearne sile.

Nakon niza lansiranja projektila kratkog dometa, neki promatrači vjeruju da bi se režim mogao pripremati za testove nuklearnog oružja ili interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) koji bi mogli pogoditi dijelove američkog kopna.

Pod Joeom Bidenom, Washington je ponudio razgovore “bez preduvjeta”, ali je odbacio zahtjeve Sjeverne Koreje da ponudi ublažavanje sankcija i druge ustupke kao uvod u pregovore.

Pjongjang je samo u posljednjih mjesec dana izveo rekordan broj od sedam lansiranja projektila, a takve aktivnosti oštro su osudile SAD, Južna Koreja, Japan i druge zemlje.

Sjeverna Koreja potvrdila: “Testirali smo balistički projektil srednjeg dometa Hwasong-12”

Komentiraj