Sjedinjene Države Tajvanu donirale 2,5 milijuna doza cjepiva: “U nevolji se poznaju prijatelji”

Tajvan je u nedjelju pozdravio američku donaciju od 2,5 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, prozvavši to pomoći „od prijatelja“.

Washington je prvotno Taipeiju obećao 750 tisuća doza cjepiva, no utrostručio je taj broj u vrijeme dok predsjednik Joe Biden radi na provedbi obećanja o doniranju 80 milijuna doza cjepiva diljem svijetu.

Boeing 777 China Airlinesa s cjepivima sletio je na zračnu luku u Taoyuanu u nedjelju poslijepodne, a dočekali su ga ministar zdravstva Chen Shih-chung i vodeći američki diplomat na Tajvanu Brent Christensen.

Iskrena zahvalnost

Predsjednica Tsai Ing-wen izrazila je „iskrenu zahvalnost“ SAD-u, dodavši na engleskom jeziku kako se „u nevolji poznaju prijatelji”.

Američki institut u Tajvanu, koji praktično djeluje kao veleposlanstvo, objavio je da donacija pokazuje predanost SAD-a Tajvanu kao „prijatelju i važnom sigurnosnom parnteru“.

„Kao što je rekao predsjednik Biden, ‘mi nećemo koristiti cjepiva da bi osiguravali usluge drugih država’“, priopćila je institucija.

„Umjesto toga, dijelit ćemo cjepiva kako bi svugdje stali na kraj pandemiji“.

SAD, kao i većina država nema službene diplomatske odnose s Tajvanom, no najveća je međunarodna podrška otočnoj državi, što nailazi na kritike u Kini.

Peking Tajvan smatra integralnim dijelom svog teritorija te mu je ponudio svoja cjepiva, no vlada u Taipeiju više je puta izrazila sumnju u njihovu sigurnost i učinkovitost.

Zasad je barem jednom dozom cijepljeno samo 6 posto od ukupno 23,5 milijuna Tajvanaca.

Komentiraj