Sjećate li se Indijca koji je u Zagrebu pao zajedno s kranom? Priča ima novi nastavak, u sve se uključili inspektori

Autor:

20.07.2023., Zagreb, Hrvatska - Uslijed strasnog nevremena i oluje u Prilazu baruna Filipovica pala je dizalica koja se ukopala u cestu. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

Indijski radnik, zaposlen u građevinskoj kompaniji AVM gradnja, koji je tijekom olujnog nevremena prošlog ljeta nastradao na gradilištu u Zagrebu i završio na operaciji u bolnici, samo je čudom preživio pad s velike visine.

Zbog slučaja radnika iz Indije Sajeesha Joya, koji je prošlog ljeta bio u kabini 40-metarske građevinske dizalice kad je u Zagrebu bjesnila oluja te se zajedno s njom srušio, građevinskoj kompaniji je inspekcija naplatila kaznu jer nije obavljala poslove zaštite na radu u skladu sa zakonom, a za isti je slučaj podnesena i kaznena prijava. Novčana kazna zbog utvrđenog prekršaja naplaćena je poslodavcu radnika (pravnoj i odgovornoj osobi) na mjestu počinjenja prekršaja, a izrečena je u skladu s odredbom članka 98. stavka 4. Zakona o zaštiti na radu, kako su za Forbes Hrvatska odgovorili iz Državnog inspektorata.

U tom članku zakona predviđen je iznos kazne od (samo) 10 tisuća kuna, odnosno 1.327 eura.

S druge strane, zbog postojanja osnovane sumnje da su prilikom izvođenja građevinskih radova, ne postupajući u skladu s odredbama Zakona o zaštiti na radu i provedbenim propisima donesenima na temelju toga Zakona, počinili kazneno djelo izazivanja opasnosti po život ljudi s posljedicom teške tjelesne ozljede radnika, podnesena je i kaznena prijava Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Iz Državnog inspektorata nisu naveli ime kompanije protiv koje je podnijeta kaznena prijava, a kažu da nisu ovlašteni pružiti o tome informaciju zbog odredbi Zakona o kaznenom postupku.

Stradalog radnika zapošljava AVM gradnja iz Starog Petrovog Sela, osnovana 2014. godine, a u vlasništvu je Maria i Ante Vranjkovića. Ona je pak na gradilištu stambene zgrade u Prilazu baruna Filipovića, gdje se nesreća dogodila, kooperant za glavnog izvođača i investitora, tvrtku Mešić Com sa sjedištem u Zagrebu, čiji je osnivač Ahmet Mešić, piše Forbes.

Što kažu u AVM gradnji

Prokurist AVM gradnje Anto Vranjković je na pitanja o aktualnom statusu teško ozlijeđenog radnika, te o tome da li je on bio osiguran i dobio od kompanije odštetu, odgovorio da je njihov zaposlenik „osiguran za rad na siguran način, radi u svojstvu rukovatelja toranjskom dizalicom, stručno je osposobljen za navedeni rad, poštivao je sve mjere zaštite na radu kao i ostali naši zaposlenici koji su osposobljeni za rad prema svim zakonskim propisima, te mu je pružena prva pomoć od našeg ovlaštenika zaštite na radu uz pomoć kolega, osigurano mu je liječenje i prima osobni dohodak prema prosjeku već isplaćenih plaća do potpunog oporavka i povratka na radno mjesto“.

Sajeesh Joy je, naime, još uvijek na bolovanju, a prošao je već dvije operacije ruke, kako je rekla voditeljica radova AVM gradnje Ivana Pogačić. Tvrtka je pak platila, rekla je, tri do četiri tisuće eura kazni vezano za utvrđene prekršaje oko detalja iz njegove dozvole za boravak i rad te načina na koji je bio prijavljen na mirovinsko osiguranje.

Vranjković je u pisanom odgovoru za Forbes Hrvatska naveo da “toranjske dizalice” nisu bile u njihovoj nadležnosti te da ne može davati bilo kakve izjave o njima jer “nismo vezani ugovorom između investitora i davatelja usluge najma toranjske dizalice i propisa koji slijede za montažu i rad na gradilištu”. Dodao je potom da je AVM gradnja ugovorom “vezana samo za rad upravljanja toranjskom dizalicom, koja mora imati sva zakonom propisana ispitivanja, a koja su vezana uz investitora, koji je ujedno i naručitelj navedenih sredstava”.

Inače, dok je još trajao inspekcijski nadzor, iz DIRH-a su u listopadu prošle godine za N1 odgovorili da je utvrđeno kako je „dizalica bila montirana, pregledana i ispitana u skladu s propisima i da je ozlijeđeni radnik ispunjavao propisane uvjete za obavljanje poslova rukovatelja dizalice“.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.