Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u službenom posjetu Iranu

EPA/PRESIDENT OFFICE HANDOUT

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad boravi u ponedjeljak u službenom posjetu Iranu što je jedan od njegovih rijetkih odlazaka u inozemstvo od početka građanskog rata u Siriji 2011. godine.

Ovo je al-Asadovo prvo putovanje u Iran u posljednjih osam godina. Prošle je godine otputovao u Rusiju gdje se sastao s predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju na obali Crnog mora.

Iz sirijskog predsjedništva su rekli kako se al-Asad sastao s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem, kao i iranskim vrhovnim vođom Ajatolahom Ali Hameneijem.

Snimke i fotografije koje je objavilo predsjedništvo prikazuju nasmijanog al-Asada u zagrljaju s Rohanijem i Hamaneijem, u odvojenim sastancima.

Iran je podržao sirijsku vladu u osmogodišnjem konfliktu koji je započeo protuvladinim prosvjedima te se pretvorio u višestrani rat. Al-Asad i Rohani izrazili su “zadovoljstvo” strateškim odnosima između dviju zemalja.

Al-Asad je zahvalio Iranu za “sve što su osigurali Siriji tijekom rata”, dok je Rohani obećao kako će Teheran i dalje podupirati Siriju u “nastojanju da iskorijeni terorizam” i započne s rekonstrukcijom, izjavili su iz predsjedništva.

“Pobjeda za Siriju je pobjeda za Iran i čitav islamski svijet”, rekao je Rohani.

Iranski predsjednik obavjestio je al-Asada i o posljednjem sastanku u Sočiju gdje se nedavno sastao s tri jamca tzv. ‘mirovnog procesa Astane’ – Rusijom, Iranom i Turskom.

Komentiraj