Simfonijski koncert ‘Grieg, Beethoven, Palanović’ u HNK Ivana pl. Zajca

Otokar Crnalić, HNK Ivana pl. Zajca

Maestro Ville Matvejeff vraća se simfonijskim koncertima u Rijeci, a dirigirat će izvedbom koncerta ‘Grieg, Beethoven, Palanović’ u utorak (20. ožujka) s početkom u 19.30 sati.

Na koncertu će biti praizvedena Simfonija ‘Jasan dan’ što ju je Dubravko Palanović, jedan od najtalentiranijih hrvatskih skladatelja mlađe generacije, napisao upravo za riječku Operu odnosno za orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca, a u čijoj će prvoj izvedbi solistički nastupiti mezzosopranistica Ivana Srbljan.

“Ishodište i inspiraciju za svoj naum Palanović je pronašao u tri pjesme Ivana Gorana Kovačića – Jasan dan (1942), Mračno doba (1941) i Smirenje (1931) koje je ujedno u potpunosti ugradio u svoje djelo. Na taj način, njegova simfonija postala je simfonija-kantata, vrsta u kojoj je osim velikog orkestralnog aparata zastupljen i ljudski glas: zbor i mezzosopran-solo. Svaka od izabranih Goranovih pjesama donosi ne samo snažne i opojne slike prirode, intenzivna emotivna pjesnikova raspoloženja, metafore, slutnje i odjeke tadašnjih događanja, autobiografskih stanja, već one u sebi a priori sadrže glazbu, ritamski profinjen niz naglasaka majstorski složenih u stihove, koje je moglo čuti i “materijalizirati“ samo istančano uho bogomdanog pjesnika“, napisao je o Simfoniji ‘Jasan dan’ muzikolog Davor Merkeš.

Dubravko Palanović (1977) hrvatski je skladatelj i kontrabasist. Skladao je za ugledne ansamble, filharmonije, orkestre. Bio je član renomiranog omladinskog orkestra Gustav Mahler pod vodstvom Claudia Abbada. Osnivač je ansambla Acoustic project u kojem sklada, aranžira i svira s vrsnim hrvatskim glazbenicima, većinom članovima Zagrebačke filharmonije.

Osim novog djela, u prvom će dijelu koncerta biti izvedena i poznata djela dvojice glazbenih velikana, Prva ‘Peer Gynt’ suita Edvarda Griega i ‘Prva simfonija’ Ludwiga van Beethovena.

Sat vremena prije početka koncerta, u 18.30 sati, u foyeru Kazališta bit će predstavljena nova knjiga glazbene kritičarke Bosiljke Perić Kempf ‘U potrazi za Ivom Malecom’.

Komentiraj