Šikić o detaljima brzog testiranja, tko može pristupiti i koja je procedura ako test bude pozitivan

Najnoviji antigenski, brzi testovi kreću u ponedjeljak, a kako će to izgledati, tko će moći pristupiti testiranju i koja je procedura u slučaju da test bude pozitivan, rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić.

Narudžbe građana primaju se putem online platforme, kojoj se pristupa preko poveznice brzitest.com.hr.

“Od ponedjeljak svi građani Zagreba mogu pristupiti besplatnom testiranju brzim antigenskim testovima na području Grada ZAgreba”, kazala je Šikić u razgovoru za RTL Danas i dodala da je važno da se građani moraju naručiti putem interneta ili telefona u postojećim Covid ambulantama.

“Ono što je poželjno je da se jave građani koji imaju simptome. Pet odnosno sedam dana od kontakta sa zaraženom osobom. No, ako je netko bio u kontaktu i želi provjeriti je li pozitivan, može se naručiti i doći na besplatno testiranje u Zagrebu”, kazala je i dodala da je postupak uzimanja briseva jednak kao i kod PCR metode. Naglasila je da će rezultat testa biti poznat za 15-ak minuta od testiranja.

“Ako je test pozitivan, liječnik iz te izdvojene Covid ambulante unosi podatke o pozitivnoj osobi u sustav, a i obaviještava se liječnik obiteljske medicine i osoba mu se mora javiti. Na licu mjesta se izriče mjera izolacija da bi se spriječilo širenje virusa u populaciji”, kazala je.

Očekuje da će se ljudi rado odazvati testiranju. “Očekujemo da će se odazvati radna populacija za koju vidimo da je dosta ugrožena u Zagrebu. Dosta je u radnim kolektima pozitivnih osoba. Oni možda nisu imali vremena ishoditi uputnicu i cijeli taj postupak. Odnosno, molimo ljude koji imaju bilo kakve simptome da se odazovu testiranju. Mislim da će odaziv biti zadovoljavajući”, rekla je.

“Svaki negativni test, a ako osoba ima simptome, posebno se potvrđuje PCR metodom, što je zlatni standard”, rekla je te istaknula da je jučer Europska komisija izdala nove preporuke gdje se proporuča na mjestima gdje je velika lokalna transmisija  provode takvi testovi.

“To je odličan način da se na brzi način izoliraju pozitivne osobe, stave u mjere izolacije i na taj način spriječi širenje virusa.

 

Komentiraj