Kalinić: ‘Sigurnosne mjere na Markovu trgu nisu dovoljne, ali to je posao MUP-a i SOA-e’

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama govori o pucnjavi na Markovu trgu, obnovi Zagreba nakon potresa te borbi protiv koronavirusa

Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, za ZgNews govori o pucnjavi na Markovu trgu, kako glavni i najveći grad u Hrvatskoj zaštiti od pandemije te o obnovi potresom razrušenog centra grada. O ovom potonjem Kalinić kaže: “Dolazi zima, zgrade i kuće su bez plina, grijanja i tople vode. Ako ova Vlada potraje, s njenom sposobnošću i učinkovitošću, za obnovu Zagreba trebat će skromnih 200 godina.”

ZgNews: Od pucnjave na Markovu trgu prošla su dva tjedna, jesu li sigurnosne mjere dovoljno ojačane da se ne ponovi sličan ili možda još opasniji napad ispred glavnih institucija vlasti – zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda?

Sigurnosne mjere na Markovu trgu nisu dovoljne, svakako bi trebale biti drugačije prepreke – betonske prepreke. Očito je da izostaju i kvalitetne obavještajne informacije da štićene osobe znaju za potencijalnu opasnost koja bi ih mogla ugroziti.

ZgNews: Kako najbolje zaštiti Markov trg, a da on ostane turistička atrakcija ? Možda institucije vlasti izmjestiti na neku prikladniju lokaciju?

Već dugo se priča o tome kako bi se s Markova trga trebalo izmjestiti Vladu i Sabor. Spominjale su se i odgovarajuće alternativne lokacije na Savi i prostor Zagrepčanke preko puta Veterinarskog fakulteta, ali to se nikad nije ostvarilo, kao što se nikad nije završila ni Sveučilišna bolnica.

ZgNews: Napadač se na Markov trg dovezao taksijem, iz kojeg je izašao samo u košulji s puškom AK 74. Policija tvrdi kako oružje nije bilo vidljivo sve dok nije počeo pucati, a snimka je pokazala da se u tih par minuta na površini od nekoliko stotina metara vodio pravi mali rat. Tko je sve ovdje zakazao?

Preventiva, a i cjelokupni sigurnosni sustav Republike Hrvatske.

ZgNews: Radi li se o terorističkom činu i tko bi sve mogao biti potencijalna meta? Premijer?

Naravno da ima elemenata terorističkog čina. Svaki put kad se puca bilo gdje na svijetu u zgradu vlade ili parlamenta, ne znam kako bih drugačije to nazvao nego terorizmom. Tko je bio meta, to zna samo onaj koji je pucao, a svi ostali možemo samo nagađati. Domaći stručnjaci smatraju da to ne može biti terorizam jer napadač nije dao izjavu. Po toj logici svaki bombaš-samoubojica nije terorist jer nije dao iskaz istražiteljima.

ZgNews: Kako glavni grad zaštititi o terorističkih napada? Kako PU zagrebačka planira i određuje taj posao?

To je pitanje za MUP i SOA-u.

ZgNews: Kako glavni i najveći grad u zemlji najadekvatnije zaštiti od pandemije. Tramvaji i autobusi nerijetko su prepuni, zaštitne maske u zadnjih par dana se redovito nose, ali ima puno onih koji ih ne žele nositi na pravi način, mladi se okupljaju ispred HNK, noćnih klubova i kafića. Kako to spriječiti i je li okupljanje ispred HNK trebalo ranije spriječiti?

Tako da se počnu donositi odluke kao u drugim zemljama, a ne da se non-stop donose preporuke kojih se netko može ili ne mora pridržavati. Upravo nepridržavanje preporuka je rezultiralo da smo blizu eksponencijalnog rasta. Ako se on dogodi, zdravstveni sustav će nam vrlo brzo biti pod većim pritiskom nego što može podnijeti.

ZgNews: Hoće li biti potrebno uvesti korona-redare, hoće li se Zagreb odlučiti na taj potez?

Na potezu je Nacionalni stožer civilne zaštite koji je već odavno trebao pokazati više čvrstine.

ZgNews: Slovenija je uvela policijski sat, hoće li do toga neminovno doći i u Hrvatskoj?

Zavisi o razvoju situacije. Slovenija nije tu odluku donijela iz hira, nego u pokušaju da smanji broj zaraženih. Epidemija se ne može zaustaviti, ali se s čvršćim mjerama mora kontrolirati kako ne bi došlo do pucanja zdravstvenog sustava.

ZgNews: Smatrate li takvu mjeru opravdanom i bi li blaža mjera možda bila učinkovitija?

Sve mjere se donose u svrhu smanjenja broja zaraženih osoba kako bi se izbjegao eksponencijalni rast i spriječilo urušavanje zdravstvenog sustava.

ZgNews: Zagrepčani istovremeno žive u strahu od korone i strahu od ponovnog jakog potresa. Kako preživjeti ova vremena i pomaže li dovoljno Grad Zagreb, gradske institucije, svojim građanima?

Dana 22. listopada je prošlo sedam mjeseci od potresa u Zagrebu, a Vlada nije pokrenula obnovu. Donijela je Zakon koji nema nijedan podzakonski akt pa je neprimjenjiv. Dolazi zima, zgrade i kuće su bez plina, grijanja i tople vode. Ako ova Vlada potraje, s njenom sposobnošću i učinkovitošću, za obnovu Zagreba trebat će skromnih 200 godina.

ZgNews: Je li Nacionalni stožer dovoljno uvažava odluke Stožera civilne zaštite Grada Zagreba?

Prijedlog mjera koje je u ožujku predložio Grad Zagreb bio im je smiješan, a onda su ih nakon tri dana i sami donijeli za cijelu državu.

Komentiraj