Šibenska policija istražuje višestruko ubojstvo: Ubojica prije krvavog pohoda poslao mail sudu da poništi stečaj

Autor:

30.01.2021.,Vodice - Jedna muska osoba ubijena je oko 13 sati u Vodicama, a policija traga za zasad nepoznatim napadacem. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Šibenska policija u ponedjeljak je na konferenciji za medije objavila detalje četverostrukog ubojstva i samoubojstva u Šibeniku i Vodicama.

Podsjetimo, u subotu je šibenski kraj svjedočio teškoj tragediji. U Vodicama je u subotu ubijen 47-godišnji šibenski poduzetnik Tedi Slamić, a u Šibeniku su ubijeni 42-godišnji poduzetnik Toni Šparada, 62-godišnja stečajna upraviteljica Radojka Danek i njezin 63-godišnji suprug Mario.

Osumnjičeni 57-godišnji ubojica Branko Koloper, vlasnik pekarskog lanca Matkol, iste je večeri pronađen mrtav pored automobila u vodičkom zaleđu.

Ispucao 37 metaka

U skladištu u Ražinama, u predgrađu Šibenika ubijeni su stečajna upraviteljica Radojka Danek i njezin suprug Mario Danek, koji je prema svemu sudeći bio kolateralna žrtva, te Toni Šparada, vlasnik tvrtke Sabirač, koja se trebala useliti u prostore Koloperove tvrtke. U njih je spaljeno je 16 komada streljiva, a u Mercedes Tedija Slamića, vlasnika lanca marketa Djelo, ubojica je ispalio ukupno 21 metak, iznijela je policija novinarima.

Načelnik Policijske uprave Ivica Kostanić dao je kronologiju policijskih aktivnosti.

Kronologija događaja

“U subotu u 12:56 smo zaprimili dojavu da je u Vodicama u Mercedesu šibenskih registracija pored ceste pronađen mrtav muškarac. Utvrđeno je da se radi o pucnjavi i 47-godišnjaku s više prostrijelnih rana na tijelu. U 13:23 policija je od Hitne pomoći zaprimila dojavu o pronalasku još tri mrtve osobe, dva muškarca i žene, u objektu u industrijskoj zoni Ražine. Očevidom je utvrđeno da se radi o 42-godišnjaku, 62-godišnjaku i 61-godišnjakinji, za koje je potvrđeno da su umrli nasilnom smrću te da su imali prostrijelne rane.

Za počiniteljem je raspisana tjeralica. Obaviještena je javnost da se potražuje automobil Škoda Karoq sive boje i registarske oznake ŠI-959-HF. Uspostavljene su kontrolne točke. Za vrijeme očevida u 18:22 dobili smo dojavu da je na području Vodica viđeno traženo vozilo. Dojava je bila od građana i moram zahvaliti građanima na pomoći.

U vozilu je bilo mrtvo tijelo osumnjičenog 57-godišnjaka.

Utvrdili smo da je koristio automatsko oružje kalibra 7.62, kinesku verziju kalašnjikova. Nešto prije 11 sati je ubio troje ljudi na području Grada Šibenika u Ražinama, nakon čega se autom ubijenog 62-godišnjaka zaputio prema Vodicama. Dolaskom u Vodice parkirao je ispred trgovine oštećenog 47-godišnjaka. Kad se oštećeni nalazio u svom osobnom autu, odnosno kad je ušao u vozilo u namjeri odlaska, ispalio je hice u njega iz istog oružja. Onda je krenuo Škodom prema izlazu iz Vodica i otprilike dva kilometra od parkinga trgovačkog centra skrenuo na makadamski put, izašao iz auta i iz istog oružja oduzeo si život.

Osim tog oružja, utvrdili smo, posjedovao je pištolj, zračnu pušku s optikom i 302 komada streljiva. Sumnja se da su upravo kalašnjikovom počinjena sva četiri ubojstva i samoubojstvo, ali to tek treba utvrditi vještačenjima”, rekao je Ivica Kostanić.

“Počinitelj je kalašnjikov nabavio i posjedovao ilegalno. Istražujemo kako”, dodao je Kostanić .

Glavni motiv

“Pregledom dokumentacije i razgovorima utvrdili smo kako je motiv za zločin poslovni odnos između osumnjičenog i oštećenih vezano za stečajni postupak nad tvrtkom osumnjičenog i novčani iznos za koji su ili bi trebale biti prodane nekretnine i pokretnine osumnjičenikove tvrtke u stečajnom postupku”, rekao je Kostanić.

Kriminalističko istraživanje nastavlja se u dijelu utvrđivanja poslovnih odnosa i sudskog postupka na Trgovačkom sudu u Zadru.

“To su sve kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, znate da se tu treba proučiti opsežna dokumentacija i shodno tome što utvrdimo, mogli bismo u potpunosti znati objasniti motiv počinjenja, ali je činjenica da se tu radilo o poslovnom odnosu i posljedicama vezano za situacije oko tog poslovnog odnosa”, rekao je Kostanić.

Nije, kaže, bilo moguće predvidjeti događaj.

“Uzeli smo dokumentaciju koja se odnosi na stečajni postupak i to se proučava i u kontaktu smo s Trgovačkim sudom. Ali da se ičim pokazivalo da bi moglo doći do ovoga, ne. Nije bilo oproštajnog pisma”, odgovorio je načelnik.

“Građanin je informaciju o autu dojavio na 112”, rekao je.

“Radilo se o poslovnom sastanku koji je dogovoren u tom skladištu i trebao je biti odigran između četiri osobe – tri ubijene i ubojice. A u Vodicama je došao ispred trgovačkog centra i čekao.”

Pronađeno oružje

“Na mjestima ubojstva kod skladišta na Ražinama našli smo 16 čahura automatskog oružja, a u automobilu 47-godišnjaka 21 čahuru.

U vozilu osobe za koju pretpostavljamo da je ubio, našli smo pištolj CZ i 125 komada streljiva, prigušivač za automatsku pušku i nož u futroli.

U Škodi smo našli automatsku puška s 28 komada streljiva, i lovačka patrona. U jednoj njegovoj kući je nađeno streljivo za pištolj, zračna puška s optikom, streljivo za lovačku pušku … U drugoj kući nađena je stečajna dokumentacija koja je izuzeta”, rečeno je na konferenciji za medije.

Krvavi obračun

“Sve oružje je bio nelegalno, iako je on bio lovac, ali to oružje mu je ranije bilo oduzeto vezano za jedan postupak, nasilje u obitelji, odnosno prema bivšoj supruzi. To oružje mu je oduzeto 2009., a 2014. mu je vraćeno nakon rehabilitacije. No, 2018., 10. rujna, oružje mu je opet oduzeto zbog prijetnji jednoj osobi. Iako tada nisu utvrđeni elementi prijetnje, kad je policija ušla u kuću našli su da je oružje čuvao nesukladno zakonu. I podnijeli smo prekršajni prijedlog i taj postupak je bio u tijeku”, pojasnio je načelnik.

“Ta prijava za prijetnju nema veze s ovim događajem, radilo se o međususjedskim odnosima.”

Kostanić je otkrio i da se ubojstvo na Ražinama dogodilo sat vremena nakon što je počeo sastanak u skladištu.

Satima je u subotu trajala policijska potjera za Brankom Koloperom, da bi ga konačno oko 18 sati pronašli koji kilometar od Vodica pored magistrale koja vodi prema Pirovcu, na bijelom putu koji vodi u lovište. Pronađen je pored svog auta mrtav. Ubio se automatskim oružjem, priopćio je u ponedjeljak DORH.

Sudu poslao mail

Večernji list javlja da je Branko Koloper poslao zahtjev zadarskom sudu za poništenjem stečajnog postupka u subotu, u 10 sati, točno u vrijeme za kada je zakazao sastanak u skladištu u Šibeniku i potom počinio ubojstva.

“Tražio je u mailu od predsjednika trgovačkog suda u Zadru da poništi stečajni postupak protiv njegove tvrtke. U dopisu se žalio na stečajni postupke i stečajnu upraviteljicu da mu prodaje tvrtku u bescjenje”, kazao je jedan od inspektora i dodao da je Koloperovih dopisa bilo puno.

“Ovo je neslužbena informacija, no mi imamo podatak da se sudu obratio i odmah poslije stečajnog postupka u srijedu 27.01., u Zadru gdje se i na samom ročištu nije slagao s visinom procijenjene imovine. On pri tom nije prijetio Radojki Danek i njezin ubijeni suprug nije bio s njom da je štiti, nego ju je uvijek vozio na sastanke. Da je Koloper prijetio mi bi ga priveli, kao što smo ga priveli i u dva navrata kada je bio prijavljen za obiteljsko nasilje 2009.godine i 2018. godine, tada smo mu i oduzeli oružje, a ovo s kojim je počinio ubojstva, kineski kalašnjikov, kao i pištolj, lovačku, zračnu pušku i brojno streljivo je posjedovao ilegalno “, donosi Večernji list.

No sa suda tvrde drugačije.

“Branko Koloper poslao je mail ovom sudu i to uredu predsjednika, ali ne dan ili dva prije krvoprolića kako to “precizno” navodi policijski inspektor, već je to učinio u subotu, 30. siječnja 2021. oko 10 sati. U mailu nije bilo ni prijetnji, niti bilo kakve naznake da bi se moglo dogoditi ovakvo krvoproliće. Radi se o uobičajenom podnesku, kakvih je u stečajnim postupcima na stotine”, odgovorili su s Trgovačkog suda.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.