Shakira pod novom istragom zbog utaje poreza, prijeti joj višegodišnji zatvor

Autor:

Promo

Shakira je po drugi put došla pod istragu zbog navodne porezne prijevare u Španjolskoj.

Prvi put je optužena za poreznu prijevaru u srpnju 2021., kada su tužitelji u Barceloni naveli da je trebala platiti porez jer je živjela u Španjolskoj više od pola godine između 2012. i 2014.

Vlastima je, navodno, ostala dužna 13,9 milijuna dolara ali je tada tvrdila da je njezino fiskalno prebivalište u to vrijeme bilo na Bahamima, te njihove tvrdnje prozvala izmišljenima naglasivši da je platila sve svoje dugove. Međutim, španjolske vlasti su također tada navele da je koristila lažne tvrtke kako bi prikrila svoje prihode ostvarene u to vrijeme, što je Shakira odlučno demantirala, rekavši da je uvijek bila transparentna u pogledu svojih prihoda.

Po novim informacijama koje je objavio Associated Press, španjolski sudac složio se s tužiteljima da istraži Shakiru u dvije dodatne točke navodne porezne prijevare koje su se navodno dogodile 2018. godine. Iznos novca koji navodno duguje poreznoj upravi nije javno objavljen.

U rujnu 2022. španjolski sudac je naložio suđenje povodom prvog slučaja njezine navodne porezne prijevare. Datum suđenja još nije potvrđen. Bude li proglašena krivom, mogla bi dobiti najmanje osam godina i dva mjeseca zatvora.

Shakirini predstavnici ustvrdili su da je ona uvijek surađivala i pridržavala se zakona, pokazujući pritom besprijekorno ponašanje kao porezna obveznica, te vjerno slijedeći savjete PriceWaterhouse Coopersa, prestižne i globalno priznate porezne tvrtke, te naglasili: “Nažalost, španjolski porezni ured, koji gubi jednu od svaka dva spora sa svojim poreznim obveznicima, nastavlja kršiti njezina prava i vodi još jedan neutemeljeni slučaj. Shakira je uvjerena da će njezina nevinost biti dokazana do kraja sudskog procesa.”

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.