Shakira mora na sud! Optužena za poreznu prijevaru, navodno je utajila 14,5 milijuna eura

Autor:

10.05.2011. Laniste , Zagreb - U Areni Zagreb odrzan je koncert  svjetski poznate latino-pop pjevacice Shakire.rPhoto: Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Španjolsko Tužiteljstvo traži osam godina i dva mjeseca zatvora za pjevačicu Shakiru zbog navodne porezne prijevare.

Tužitelj je podnio optužnicu isti tjedan kada je 45-godišnja kolumbijska pjevačica odbacila nagodbu s tužiteljstvom, pa će slučaj ići u suđenje, a očekuje se sudjelovanje četrdesetak svjedoka, navodi Europapress. Pjevačica je Poreznoj upravi već platila 17,2 milijuna eura kazni i kamata.

Navode da je Shakira od 2012. do 2014. godine državnu blagajnu navodno prevarila za 14,5 milijuna eura, a traže i novčanu kaznu od 23,8 milijuna eura. Zvijezda je optužena za četiri kaznena djela protiv poreznih vlasti, jer je navodno utajila 14,5 milijuna eura između 2012. i 2014. pokušavajući, kako se spekulira, uvjeriti vlasti da ne živi u Španjolskoj.

Riječ je o dva poreza – porezu na osobni dohodak i porezu na bogatstvo. Tužitelj tvrdi da je Shakira prestala plaćati spomenete poreze u Španjolskoj, iako je to morala jer je tamo imala prebivalište.

“Pjevačica je potpuno uvjerena u svoju nevinost i stoga ne prihvaća nagodbu”, navodi se u priopćenju Shakirinog glasnogovornika i dodaje da pjevačica ovaj slučaj smatra ‘potpunim kršenjem njenih prava’.

U razdoblju između 2012. i 2014. godine je, navode njeni odvjetnici, nije živjela u Španjolskoj. Ona tvrdi da se u Barcelonu preselila 2015. Ondje je živjela s nogometašem Barcelone Gerardom Piqueom. Po njezinim riječima već godinama nema nepodmirenog duga prema poreznim vlastima.

No, prema optužnici, to je ne oslobađa plaćanja poreza.

U optužnici stoji i da se vjeruje da je Shakira, kako bi izbjegla plaćanje poreza u Španjolskoj, koristila ‘korporacijski okvir koji, iako je stvoren prije mnogo godina, nije mijenjao svoje bitne crte i koristila ga je od 2012. do 2014. godine’ kako bi sakrila prihode i izbjegla plaćanje poreza na osobni dohodak i poreza na bogatstvo.

Prema tužitelju, petnaestak tvrtki pojavilo se kao vlasnici njenih prihoda i imovine, umjesto nje same. Tvrtke su, dodaje se, osnivane na Britanskim Djevičnaskim otocima, Kajmanskim otocima, Malti, Panami i Luksemburgu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.