SESSA: “Prve rezultate izbora DIP će početi objavljivati u 21 sat”

U ponoć je počela izborna šutnja prije izbora za 10. saziv Hrvatskog sabora. Uoči izbora koji se održavaju u izvanrednim okolnostima, Ustavni sud odlučio je da se glasovanje mora omogućiti i osobama zaraženim koronavirusom. One će glas dati preko osobe od povjerenja koja će listić predati biračkom odboru ispred doma oboljele osobe.

Predsjednik izbornog povjerenstva Đuro Sessa rekao je večeras u Dnevniku HTV-a da je bilo kršenja izborne šutnje, ali manjeg intenziteta nego inače, i to uglavnom pozivi, SMS poruke i poruke u poštanskim sandučićima.

Kaže da izborna šutnja ima smisla, ali da treba poraditi na tome da se ona poštuje, a ne krši jer nema sankcija. “Bilo bi bolje da se svi prilagodimo okviru koji nalaže izbornu šutnju, to ima društvenu korist”, naglasio je.

Jučer je Ustavni sud donio odluku o tome da i zaraženi od COVID-19 imaju pravo glasati. Sessa kaže da je sve spremno, da se DIP prilagodio odluci Ustavnog suda iako misle da su izašli iz okvira zakona.

“Ali pošto nam je Ustavni sud dao tu ovlast, mi smo to učinili. Sutra će gotovo 70.000 članova biračkih odbora izaći na biračka mjesta, dosad je napravljen veliki posao”, rekao je. Zahvalio je svima jer to rade gotovo volonterski. “Izbori uvijek ovise o tome kako oni precizno rade taj posao”, objasnio je Sessa.

Objasnio je i kako se ponašati na biralištima. “Biračima se preporučuje da dolaze s maskom, dezinficiraju ruke i da se zadržavaju što kraće, da budu strpljivi, jer će cijeli proces biti sporiji nego inače i da pokažu razumijevanje, da pokušaju rasporediti dolazak kroz svih 12 sati glasanja”, rekao je.

Sessa je zaključio da će DIP prve rezultate početi objavljivati od 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta.

Komentiraj