SENSE Centar za tranzicijsku pravdu pokrenuo usmenu povijest Haškog suda

Usmena povijest Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) naziv je novopokrenutog internetskog projekta SENSE Centra za tranzicijsku pravdu, nevladine organizacije iz Pule, nasljednice novinske agencije Sense, jedinog medija koji je izvještavao sa svih suđenja MKSJ-a, temeljito dokumentirajući djelovanje suda što je, svojim suđenjima za ratne zločine u ratovima devedesetih, uvelike utjecao na političke i civilizacijske procese u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

Usmena povijest MKSJ-a, objavljena na internetskoj stranici https://ictyoralhistory.sensecentar.org, temelji se na više od pedeset intervjua sa sucima, tužiteljima i ostalim visokim dužnosnicima MKSJ-a. “Usmena povijest MKSJ otkriva probleme, uspjehe i neuspjehe Tribunala, u vrijeme kada su nastajali. Njen cilj je da ovaj povijesni zapis razvoja MKSJ i međunarodnog kaznenog pravosuđa učini široko i trajno dostupnim javnosti i doprinese razumijevanju njegovog rada”, piše na web stranici Usmene povijesti, koja zasad sadrži deset intervjua, a ostalih četrdesetak će biti objavljeni u sljedećem razdoblju.

Sugovornici agencije SENSE bili su svi predsjednici i glavni tužitelji MKSJ, suci, tužitelji, tajnici Suda, istražitelji, branitelji, upravitelji Pritvorske jedinice UN i mnoge druge osobe uključene u aktivnosti Tribunala. “Ovim projektom SENSE Centar prvi put sve intervjue objavljuje na jednom mjestu i u cijelosti”, napomena je na stranici Usmene povijesti.

Zbirka je namijenjena je pravnicima, profesionalcima i istraživačima međunarodnog kaznenog prava, organizacijama i aktivistima za ljudska prava, povjesničarima, novinarima, filmskim producentima i scenaristima, kao i široj javnosti zainteresiranoj da sazna više o MKSJ, tom jedinstvenom pokušaju da se barem donekle ostvari pravda za žrtve stravičnih ratnih zločina počinjenih u sukobima na području bivše Jugoslavije.

“Vjerujemo da očuvanje, javna dostupnost i neograničena mogućnost korištenja ovih zakulisnih zapisa mogu igrati važnu ulogu u boljem razumijevanju MKSJ, njegovih ciljeva i procesa, kao i u suprotstavljanju široko rasprostranjenim narativima poricanja, teorijama zavjere i revizionizma o MKSJ i njegovim presudama”, kažu u SENSE Centru za tranzicijsku pravdu, i naglašavaju da su intervjui dostupni za slobodno korištenje.

SENSE Centar za tranzicijsku pravdu dosad je objavio pet opsežnih interaktivnih narativa, utemeljenih na multimedijskim materijalima koje je agencija SENSE prikupila na suđenjima pred Haškim sudom: “Ahmići, 48 sati pepela i krvi”, “Srebrenica: genocid u osam činova”, “Zatiranje povijesti i sjećanja – namjerno uništavanje kulturnih i povijesnih spomenika tokom postjugoslavenskih ratova”, “MKSJ: Slučaj Kosovo 1998-1999.”, te “Oluja u Haagu – pet ključnih pitanja o kojima su se na suđenju sporile optužba i obrana”. Pod objedinjenim naslovom “SENSE arhiva 1998-2019”, objavljena je i baza izvještaja agencije SENSE sa suđenja pred Haškim sudom. Svi spomenuti materijali besplatno su dostupni na web stranicama https://sensecentar.org.

 

Komentiraj