SELAK RASPUDIĆ ŽESTOKO ‘Radije bi propala politički nego doprinijela tome da HDZ ostane na vlasti’

Autor:

05.04.2024.,Zagreb, okrugli stol "Treba li nam obrazovanje za demokraciju", u organizaciji GONG-a i GOOD inicijative, sudionici okruglog stola, Dalibor Prevendar (SDP), Marija Selak Raspudic (Most), Marin Zivkovic (Mozemo), Nikola Vukobratovic i Ivana Fundurulic. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Marija Selak Raspudić iz Mosta komentirala je post-izborna preslagivanja pri čemu je kazala kako bi radije bila proglašena veleizdajnikom i propala politički nego na bilo kakav način doprinijela tome da HDZ ostane na vlasti.

Selak Raspudić tvrdi da je Most prošao bolje nego na prošlim izborima. “No nije pitanje našeg uspjeha, nego je pitanje budućnost Hrvatske, a tu smo zabrinuti”, rekla je.

O suradnji s lijevim strankama kaže da je ovo sada “ispit političke zrelosti za sve”. “Nikada neće postojati, s obzirom na okupiranost institucija, autoput prema rušenju HDZ-a, to će uvijek biti procjep i bit će potrebno kompromisi. Odgovornost je svakoga od nas da ne padne na tom izboru i da ne sabotira mogućnost dogovora”, dodala je.

“Što se tiče vrijednosti, ja od njih neću odustati, ali ne osjećam politički kompleks. Treba prestati djelovati u strahu, ili ste ozbiljan političar koji je spreman djelovati po cijenu gubitka izbora, ili ste kalkulant kojem je u cilju ostati u oporbi, istaknula je Selak Raspudić za N1.

O ideološkim temama, ponovila je da uvijek postoji mogućnost dogovora. “Dogovor je težak, ali odgovornost je na nama. Političari se boje i žele se dodvoriti svome imaginarnom biraču. Osobno bih radije bila proglašena veleizdajnikom i propala politički nego i na kakav način doprinijela tome da HDZ ostane na vlasti. Činjenica je da je korupcija temeljni problem Hrvatske i porobljenost institucija, i postoji neki nulti potezi koji su potrebni da bismo došli na poziciju da išta drugo možemo graditi”, rekla je.

“Tko je svjestan političke ozbiljnosti, a tko kalkulira pokazat će se u narednih nekoliko tjedna”, dodala je.

Dotakla se i manjinska vlada. “Vrlo brzo će se u praksi pokazati tko je mislio ozbiljno. Smjer Hrvatske će vjerojatno biti takav da će se HDZ dogovoriti s DP-om, no to još nije konačno i stignu se predomisliti. Upravo ću se zato do zadnjeg trenutka suzdržati kritiziranja i ljevice i desnice. Dok god postoji mogućnost, ne želim niti jedno riječju nekoga odgovoriti od toga ili mu dati argument kao ispriku”, istaknula je.

“Onaj tko ode u koaliciju s HDZ-om ne radi ništa drugo nego trguje. Ne postoji interes Hrvatske ili simboličko ministarstvo koja bi doprinijela zemlji i zbog koje se ide u koaliciju s HDZ-om. U koaliciju s njima se ide da bi trgovao javnim poduzećima i da bi na tome profitirao. Ukoliko se to dogodi slijedi nam raspodjela javnog dobra. Nitko nema uvjerenje da će promijeniti HDZ. Onaj tko ide s njima ima samo jedno uvjerenje, a to je da želi ostvariti vlastiti interes”, ponovila je.

Osvrnula se i na upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar. “Ustavni sud je institucija koja bi trebala brinuti za sigurnost i ustavni poredak. Oni daju smjer, i on mora biti nacrtan toliko jasno da svi razumiju, pa i oni koji ne prate politiku. Oni to nisu učinili, i time nisu ostvarili svoju temeljnu ulogu”, rekla je.

ZAHUKTALI PREGOVORI Sastaje se vrh HDZ-a, DP tvrdi da nisu tražili ministarstva. Oglasio se i Milanović

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.