Seizmolog Fiket: “Ne mogu utješiti građane i reći da je najgore prošlo, moramo biti spremni i zaštiti se od posljedica”

U ponedjeljak su se osjetili potresi na Baniji, a proteklih dana tlo se micalo i u Dalmaciji. Što možemo dalje očekivati, za Dnevnik HRT-a komentirao je Tomislav Fiket.

“Ne možemo reći da se tlo smirilo, jer još nema naznaka da se serija kod Petrinje smiruje i očekujemo da se ona nastavi još neko vrijeme. Pretpostavljamo da ispod godinu dana još neće biti smirivanja”, kazao je Fiket.

Naglasio je da ne može reći da je najgore prošlo, ali to ne znači da se očekuje jak potres

“Zagrepčani su primijetili da se zagrebačka serija smirila i da se potresi događaju rjeđe, međutim, ne mogu reći da je najgore prošlo jer Zagreb može očekivati potrese znatno većih magnituda od onog 22. ožujka 2020. Nažalost, ne mogu utješiti građane i reći da je najgore prošlo. To ne znači da nas takav potres očekuje, ali svakako moramo biti spremni i raditi na tome kako bismo se zaštitili od posljedica potresa”, rekao je Fiket.

Znanstveni zaključci

Što se tiče znanstvenih zaključaka, rekao je da što se bude više podataka prikupilo u dužem razdoblju, zaključci će biti kvalitetniji.

“To rade kolege iz Seizmološke službe i kolege znanstvenici s Geofizičkog odsjeka, kao i ostali kolege znanstvenici. To, nažalost, neće pomoći ljudima koji su nastradali u ovom potresu, ali će sigurno pomoći onima koji će u budućnosti graditi jer će dobiti puno kvalitetniju informaciju kakvo je tlo i što ih očekuje na tom području”, kazao je.

Komentirao je i potrese u Europi.

“To nije neuobičajeno jer smo na trusnom području, posebno dio Albanije, Grčka i Turska. Naravno da je za nas puno nezgodnije kada se događaju potresi u susjedstvu, ali područje je takvo i kada gledate opće stanje na planetu Zemlji, ništa se posebno ne događa”, zaključio je seizmolog Fiket za HRT.

Komentiraj