Šefa Janafa odale poruke u mobitelima. Uoči uhićenja bacio je mobitele u Savu, ali policija ih je pronašla

Županijski sud u četvrtak je odredio jednomjesečni istražni zatvor bivšem šefu Janafa Draganu Kovačeviću i trojici suosumnjičenika. Kovačević je, podsjetimo, osumnjičen za primanje mita i nezakonito pogodovanje.

Uskokovi istražitelji u Kovačevićevom mobitelu su pronašli poruke još iz 2016. godine, piše Telegram.

Navodno se iz poruka vidi da je primio mito: dva stana i dva automobila vrijednih nešto manje od tri milijuna kuna. Zauzvrat je tvrtkama Cefis I M. G. S. Grupa osigurao poslove vrijedne gotovo 37,6 milijuna kuna, tereti ga Uskok.

Iako je Kovačević mobitele bacio u Savu, podaci su sačuvani.

Tako je otkriveno da je Kovačević još u lipnju 2016. počeo dogovore za kupnju stana u Ban Centru. Ugovor je s firmom Centar gradski podrum sklopila firma Cefis. Upravo toj firmi poslan je i predujam, o čemu je ponovno SMS-om obavješten Kovačević.

Dio spornih poruka pronađen je i u aplikaciji Viber. Među ostalim, arhitektica je Kovačeviću slala račune, obavještavala ga što je sve kupila, te koji su materijali korišteni za uređenje.

U ožujku 2019. dogodio se servis bojlera, a faktura je poslana firmi Cefis.

Uoči uhićenja u rujnu prošle godine Kovačevića su kamere u Ban Centru snimile kako u automobil iz donosi torbe. Odvezao se u Samobor i ostavio auto kod prijatelja. U tim je torbama bilo oko milijun eura gotovine i razna dokumentacija.

USKOK zaključuje da je stan u Ban Centru bio Kovačevićev te da mu ga je kupila tvrtka Cefis, kojoj je on osigurao poslove na održavanju informatičkih sustava u Janafu vrijedne oko 18,2 milijuna kuna.

Stan u Splitu, perfektan pogled na more

Iz pronađenih poruka proizlazi da je firma Cefis platila Kovačeviću i stan u Splitu.  Zanimao ga je stan firme Sunčani žnjan. Vlasnik građevinske firme poslao mu je 14. travnja 2019. poruku: “Stan na drugom katu. Perfektan pogled na more”.

Kupoprodajna dokumentacija ukazuje da je i taj stan platila tvrtka Cefis, piše Telegram.

Komentiraj