Šef sindikata ZET-a Jović: “Holding nam je dao novu ponudu, analiziramo je”

Autor:

10.01.2018., Zagreb - Cetiri najveca sindikata u Zagrebackom holdingu ispred Gradske uprave najavili su tuzbu i govorili su o samovoljnom i neovlastenom donosenju odluka Milana Bandica u vezi s Holdingom te o krsenju Kolektivnog ugovora. Drazen Jovic. r"nPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga – ZET Dražen Jović izjavio je u utorak da je uprava Holdinga sindikatima, s kojima je u procesu mirenja, dan prije njegovog isteka dala novu ponudu o povećanju materijalnih prava u toj komunalnoj tvrtki koju treba analizirati. 

“Jučer je došlo do novog momenta u procesu mirenja, Uprava Holdinga sindikatima je ponudila novi paket povećanja materijalnih prava koji je na tragu onoga što su sindikati tražili još u studenom”, rekao je Hini Jović koji, zajedno s predstavnicima još četiri sindikata, sudjeluje  u procesu mirenja.

Uoči nastavka mirenja, pregovarački odbor sindikata u 9 sati se sastaje sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, a nastavak pregovora s Upravom Holdinga je u 17 sati, u Vukovarskoj ulici.

Jović: Optužba o povećanju plaća svima je spin

Pregovori o povećanju materijalnih prava radnicima Zagrebačkog holdinga počeli su još prošle jeseni.

Predstavnici radnika zahtijevali su paket povećanja plaća težak 87 milijuna kuna godišnje. Cilj pregovora bio je potpisivanje dodatka Kolektivnom ugovoru radnika Holdinga.

No, te su pregovore, nezadovoljni ponudom uprave, sindikati prekinuli krajem prosinca, zbog čega je u siječnju i počeo zakonski proces mirenja.

U međuvremenu je uprava Holdinga donijela jednostrane odluke o povećanju materijalnih prava radnicima, s tim da su povećanjem određenih dodataka, plaće od 1. siječnja najviše rasle onima s najnižim primanjima, a ta povećanja ukupno su teška 60 milijuna kuna godišnje.

“Komunalnim radnicima od siječnja plaće su porasle 13 posto, dok su onima s najvećim plaćama rasle za 5 posto”, izjavio je ranije gradonačelnik Tomašević.

Iako ni jedna ni druga strane ne otkrivaju u čemu je točno bio prijepor između uprave i socijalnih partnera, Tomašević je prošlog tjedna optužio sindikate da su tada tražili linearno povećanje plaća svim radnicima Holdinga, a da je Uprava željela socijalno pravedniji model po kojem bi se, u okolnostima inflacije, najviše povisile onima koji imaju najmanje.

“To je spin. Naravno da osnovice morate dignuti svim radnicima. Mi smo tražili cijeli paket, linearno povećanje osnovice, neoporezive dijelove i paket i modalitet kako bi radnici s nižim plaćama dobili više, te da se završi sistematizacija”, odgovorio je Jović na optužbe gradonačelnika.

Jović je istaknuo da se nakon sastanka s gradonačelnikom, nastavak pregovora s Upravom Zagrebačkog holdinga očekuje u 17 sati.

Iako su krajem prosinca sindikati najavljivali da, ne dođe li do dogovora u procesu mirenja, postoji mogućnost i za iskorištavanjem svih zakonski predviđenih akcija – pa i štrajkova, Jović sada poručuje kako se vjerojatno danas ništa “revolucionarno” neće potpisati, nego je vjerojatno da će se o povećanjima plaća nastaviti razgovarati.

Danas sastanak i s predstavnicima radnika Čistoće

Jović je dodao i da će se danas održati i prvi sastanak predstavnika sindikata u zagrebačkoj Čistoći, radnika, uprave Holdinga te gradske uprave, na kojemu će se razgovarati o preostalih šest zahtjeva za povećanje materijalnih prava koje su prošlog tjedna tražili radnici u nezakonitom štrajku.

Pisana izjava Tomaševića da će se o tim dodatnim zahtjevima pregovarati, bila je garancija  zbog koje su komunalni radnici i vozači Čistoće prošlog četvrtka prekinuli četverodnevnu blokadu odvoza otpada u Zagrebu.

Uprava je prethodno prihvatila pet od 11 ukupno postavljenih zahtjeva, istaknuvši da se o povećanju koeficijenata i drugih traženja, treba razgovarati.

Tomašević je pritom, nakon razgovora s radnicima koji su svoja prava išli tražiti nenajavljenim štrajkom i mimo sindikata čiji su članovi, proveo dio dana na terenu, skupljajući nagomilani otpad.

U pregovarački tim o šest zahtjeva iz Čistoće uključeno je i petero predstavnika radnika iz redova štrajkaša, s obzirom da su mnogi pokazali nepovjerenje prema sindikalnim predstavnicima.

Gradonačelnik je najavio kako će u tim razgovorima tražiti “balans” između poštene plaće radnicima i cijene usluge odvoza otpada koju građani mogu priuštiti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.