Šef riječke kirurgije: “30-40 posto hospitaliziranih zbog korone dobit će trombozu”

Predstojnik Klinike za kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka i predsjednik Hrvatskog društva za vaskularnu kirurgiju Miljenko Kovačević izjavio je za Novi list da je zabilježena vrlo visoka incidencija pacijenata koji su hospitalizirani zbog koronavirusa, a da imaju venske tromboze. Riječ je o 30 do 40 posto svih pacijenata koji su hospitalizirani zbog koronavirusa.

“Iako to nije službena statistika, mi smo kod pacijenata s COVID-19 uočili da velik broj onih koji su preboljeli koronavirus imaju venske tromboze”, rekao je Kovačević za Novi list i dodao da su kao posljedica Covida-19 komplikacije tromboze vena donjih ekstremiteta ili zdjelice, kao i iste komplikacije u smislu plućnih tromboembolija. Takve komplikacije, dodaje, mogu dovesti i do smrti.

Kovačević navodi i da se pacijenti koji su preboljeli koronavirus često obraćaju liječnicima zbog post covid sindroma u kojem imaju komplikacije kao što su venska tromboza i plućna embolija. Manje su izražene arterijske tromboze, a one se javljaju u jedan do dva posto pacijenata koji su hospitalizirani zbog koronavirusa. “To su izrazito teški slučajevi, a sam uzrok nastanka razlikuje se od tromboza drugog uzroka. Radi se o tome da koronavirus po svojoj prirodi sa svojim vezanjem na endotel krvnih žila izaziva sistemsku upalu i pritom se oslobađaju protrombogeni čimbenici”, objasnio je.

Postoje neke predispozicije za dobivanje venske tromboze, no Kovačević kaže da su u slučaju oboljelih od covida-19 liječnici zaključili da pravila nema pa se tromboze događaju i mladim pacijentima.

Europska agencija za lijekove (EMA) objavit će u utorak poslijepodne svoje mišljenje o cjepivu Johnson & Johnsona protiv covida-19, čija je uporaba obustavljena u Sjedinjenim Državama i Europi zbog rijetke pojave krvnih ugrušaka. Takvi su slučajevi zabilježeni i kod cijepljenja cjepivom Astra Zenece.

Kovačević kaže da iz svojeg iskustva ne zna za niti jedan slučaj prijavljene tromboze nakon cijepljenja.

Komentiraj