Šef IAEA Rafael Grossi u posjeti nuklearnoj centrali u Zaporižji

Autor:

epa10548640 A picture taken during a visit to Enerhodar organized by the Russian military shows International Atomic Energy Agency (IAEA) Director-General Rafael Mariano Grossi (C) at the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant (ZNPP) in Enerhodar, southeastern Ukraine, 29 March 2023. According to Ukrainian national nuclear energy company Energoatom, 'Grossi plans to see how the situation at the ZNPP has changed, talk to the staff working there, and act as a guarantor of the rotation of members of the IAEA’s permanent mission, which has been at the ZNPP since September 2022.'  EPA/SERGEI ILNITSKY

EPA/SERGEI ILNITSKY

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi posjetio je u srijedu nuklearnu centralu u Zaporižji u jugoistočnoj Ukrajini, koja je pod kontrolom ruskih snaga, nastojeći da se izbjegne rizik nuklearnog incidenta.

Grossi je u nuklearnu centralu stigao automobilom. Zaporižja je najveća nuklearka u Europi gdje će direktor IAEA na licu mjesta procijeniti stanje, rekao je glasnogovornik UN-ove agencije.

Grossi želi iz prve ruke procijeniti “nuklearnu sigurnost i mjere zaštite” te nastaviti s naporima da se postigne dogovor o zaštiti nuklearnog postrojenja.

“Ne odustajem (…) naprotiv, moramo udvostručiti naše napore, moramo nastaviti”, rekao je Grossi.

Ovo je njegov drugi posjet toj nuklearnoj elektrani, a uoči posjeta je rekao da je “unatoč našoj prisutnosti u elektrani u zadnjih sedam mjeseci, situacija u Zaporižji vrlo nestabilna i opasna”.

Također je rekao da je opasnost za sigurnost i za nuklearnu sigurnost očita, kao i potreba da se odmah reagira kako bi se spriječio incident.

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za granatiranje područja nuklearke te se Grossi zalaže za sporazum o sigurnosti tog postrojenja između dviju zaraćenih strana.

Grossija je do nuklearne centrale dopratila ruska vojska. Prati ga nova skupina stručnjaka IAEA-e koji su od rujna prošle godine trajno prisutni u elektrani.

Nuklearka ne proizvodi struju od rujna, kada je ugašen posljednji od šest reaktora.

Grossi, koji se u ponedjeljak sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, rekao je da je njegov pokušaj da ispregovara sporazum o nuklearki i dalje živ te da prilagođava prijedloge kako bi se došlo do nekog napretka.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.