Šef IAEA-e: “Iran ubrzao obogaćivanje uranija”

Iran je ubrzao obogaćivanje uranija nakon što je najavio da će se povući iz dijelova nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama, izjavio je u ponedjeljak šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano dok je njemački ministar vanjskih poslova tijekom posjeta toj zemlji istaknuo da europske države žele ispuniti svoje obaveze iz tog dogovora, prenose agencije u ponedjeljak.

“Tempo proizvodnje se ubrzava”, rekao je Amano novinarima nakon posljednjih mjerenja inspektora IAEA u Iranu, piše dpa.

Još uvijek se ne zna hoće li iranska zaliha obogaćenog uranija prekoračiti ograničenje određeno nuklearnim sporazumom 2015. jer proizvodnja oscilira.

Amano je izrazio zabrinutost zbog sve većih tenzija oko iranskog nuklearnog pitanja i izrazio nadu da će se “pronaći načini da se kroz dijalog umanje trenutne napetosti”, prenosi Reuters.

“Ključno je da Iran i dalje u potpunosti provodi obaveze preuzete sporazumom”, zaključio je.

Iran je prošli mjesec poručio kako se i dalje drži dogovora no da će učetvorostručiti svoju proizvodnju obogaćenog uranija, čime bi mogao prekršiti maksimum dopuštene zalihe.

Teheran je od europskih država, koje se i dalje drže dogovora nakon što se iz njega povukao SAD, zatražio da ga zaštite od sankcija, prenosi Reuters.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass postao je najistaknutiji zapadni dužnosnik koji je posjetio Iran otkad je prošli mjesec eskalirao rat riječima i prijetnjama između Washingtona i Irana.

“Situacija u regiji je veoma eksplozivna i jako ozbiljna”, rekao je u ponedjeljak Maas na konferenciji za novinare uz iranskog kolegu Mohamada Džavada Zarifa.

“Opasna eskalacija postojećih tenzija mogla bi dovesti i do vojne eskalacije”, dodao je, a piše Reuters.

Zarif za rast napetosti optužuje SAD.

“Smanjivanje tenzija moguće je samo zaustavljanjem američkog ekonomskog rata”, rekao je Iranac.

“Oni koji pokreću takve ratove ne mogu očekivati da će ostati sigurni”.

Zarif je kazao kako su razgovori s Maasom bili “iskreni i ozbiljni” te je dodao da je će “Teheran surađivati s europskim potpisnicimma sporazuma kako bi ga spasili”.

Maas je poručio kako europske države “žele ispuniti svoje obaveze”, kako “ne mogu postići čuda, no mogu raditi na izbjegavanju propasti” dogovora.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abas Mosavi je kazao kako Teheran zasad nije vidio “praktične i opipljive korake Europljana” prema zaštiti iranskih interesa.

Sporazum s Iranom 2015. su potpisale Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Sjedinjene Države, Kina i Rusija.

Komentiraj