Šef HEP-a poslije sastanka o NE Krško ručao u restoranu s Michelinovom preporukom

Račun za ručak Frane Barbarića i delegacije HEP-a u Gostilni na gradu u Ljubljani pod motom ‘štiklom po svijetu’ podijeljen je na više dijelova, od kojih jedan iznosi 4260 kuna

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić je 20. listopada ove godine u društvu pomoćnice direktora Sektora za tržišnu i marketinšku strategiju HEP-a Vanje Varda boravio u Ljubljani na teret HEP-a, pridruživši se hrvatskoj delegaciji koja je putovala na sastanak hrvatsko-slovenskog međudržavnog povjerenstva za nuklearnu elektranu Krško, iako niti Barbarić niti Varda nisu članovi te delegacije.

Nacionalovi izvori bliski vodstvu HEP-a tvrde da je legitimno da je Barbarić kao predsjednik HEP-a, koji je formalno 50 postotni suvlasnik Nuklearne elektrane Krško, putovao na taj sastanak, ali spornim smatraju to što je u okviru posjeta Ljubljani HEP-ova delegacija, nakon obilaska znamenitosti starog grada, posjet završila u poznatom restoranu s Michelinovom Bib Gourmand preporukom Gostilna na gradu. Trošak je plaćen službenim karticama HEP-a, tvrdi isti izvor, potvrđujući svoje riječi ispisom podmirenih troškova na kartici Visa Corporate.

Na ispisu troškova Erste Card Cluba za Visa Corporate karticu koji je dostavljen HEP-Opskrbi d.o.o. vidljivo je da je 21. listopada nastao trošak u iznosu 563,90 eura odnosno 4.260,26 kuna i to u “Gostilni na gradu”. Izvori upoznati s detaljima posjeta HEP-ove delegacije Ljubljani tvrde da su se Barbariću i Vanji Vardi, iako nisu imali nikakve posebne službene zadatke u državnom izaslanstvu, pridružio i član Uprave HEP-a Petar Sprčić, nedavno imenovani direktor HEP Opskrbe Davor Guttert i direktorica HEP-ove tvrtke u Sloveniji Vlatka Gugić. Nacionalovi izvori također tvrde da iznos od 4.260,26 kuna za ručak u restoranu s Michelinovom preporukom nije cijeli trošak tog njihova izleta, već da je račun zapravo rascjepkan na više manjih računa plaćenih s više službenih kartica.

Ministar Tomislav Ćorić imenovao je pet članova u međudržavno povjerenstvo za Krško, ali među njima nije bio šef HEP-a. FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Vlada je u lipnju ove godine u hrvatsko-slovensko međudržavno povjerenstvo za praćenje provedbe Ugovora između Vlade RH i Vlade Slovenije o uređenju pravnih odnosa vezanih uz ulaganje, iskorištavanje i razgradnju Nuklearne elektrane Krško imenovala pet članova koji predstavljaju Hrvatsku, a sredstva za njihov rad su osigurana u proračunu. Svih pet članova dolazi iz tri ministarstva (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, MUP) i u njemu nema službenih predstavika HEP-a. Iz HEP-a je na Nacionalovo pitanje o razlozima putovanja HEP-ove delegacije na sastanak u Ljubljanu stigao ovaj odgovor: „Poziv predstavnicima Hrvatske elektroprivrede stigao je od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Podsjećamo, HEP je vlasnik 50 posto udjela u Nuklearnoj elektrani Krško i predstavlja Skupštinu društva. Inače, uobičajno je da predstavnici poduzeća sudjeluju na sastancima vezanim uz poduzeće i grupaciju za koju rade.“

No odbili su precizirati u kojem je svojstvu na sastanak putovala Vanja Varda i koji je bio njezin službeni zadatak, što je sve plaćano službenim karticama HEP-a, a nisu objasnili ni zašto je račun za večeru u restoranu Gostilna na gradu rascjepkan na više službenih kartica.

Račun Visa corporate kartice na iznos 4260,26 kuna u Gostilni na gradu upućen je HEP Opskrbi. FOTO: Nacional

Boravkom u Ljubljani na svojem se Facebook profilu fotografijama pohvalila i sama Vanja Varda, za koju više izvora u HEP-u tvrdi da je u izrazito bliskom prijateljskom odnosu sa Franom Barbarićem, a tome pripisuju i po njima brzo napredovanje Varde u HEP-ovoj hijerarhiji. Frane Barbarić i Vanja Varda također su ove nedjelje prisustvovali nogometnoj utakmici Hrvatska – Rusija u Splitu. Fotografije sa utakmice Vanja Varda je također objavila na svojem Facebook profilu. „Umjesto da turistički putuje po Sloveniji, Vanja Varda i njezin Sektor trebali bi se baviti prodajnim rezultatima na tržištu Slovenije i realizacijom istih. Poznato je da je u medijima ne tako davno objavljeno da je HEP osvojio 12,5 posto tržišta Slovenije. Pitamo se što se dogodilo u posljednje dvije godine i izlazi li HEP s tog tržišta?“, stoji u pismu koje je dobio Nacional iz izvora bliskih Upravi.

U istom pismu stoji i ovo: „Stoga se postavlja pitanje do kada ćemo tolerirati takvo bahato ponašanje u trenucima kada naši poduzetnici grcaju u dugovima za električnu energiju uslijed poskupljenja. Veliki broj malih poduzetnika i onih koji nemaju zadovoljavajući bonitet da dobiju tržišnu ponudu koriste javnu uslugu opskrbe električnom energijom čija se cijena od 1. srpnja o.g. povećala za 15 posto (komponenta energije), a 1. listopada se povećala za 45 posto, što će se nastaviti i dalje krajem godine s obzirom na daljnji rast cijena energenata na svjetskim tržištima i hrvatsku ovisnost o istima.“

O Barbarićevim gurmanskim sklonostima, koje on pravda liječničkim preporukama o kvalitetnoj prehrani zbog njegovih zdravstvenih problema, pisao je još prije godinu dana i Nacional, došavši do informacije da HEP na godišnjoj razini potroši više stotina tisuća kuna za nabavu raznih prehrambenih delicija, uključujući stotine kilograma skupe svježe oborite ribe. Početak redovne dostave kvalitetne i skupe oborite ribe u HEP vremenski se podudara s imenovanjem novog predsjednika Uprave Frane Barbarića, koji je stupio na dužnost koncem 2017. godine, a već koji mjesec kasnije na osmi kat zgrade u Vukovarskoj ulici u Zagrebu redovito se dostavljala najskuplja svježa riba, pisao je u rujnu prošle godine Nacional, a tadašnji su izvori čak tvrdili kako su vidjeli neobičnu scenu unošenja svježe sabljarke u lift koji vodi do osmoga kata i da su zaposlenici morali pričekati kako bi se ta dostava obavila.

Vanja Varda posjet ljubljani na Facebooku je opisala kao #stiklomposvijetu. FOTO: Screenshot/Facebook

Komentiraj