Sedam desetljeća rada Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić

Autor:

PIXSELL

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić slavi 70. godišnjicu izvedbom „Hrvatske mise“ Borisa Papandopula. Koncert će se održati u subotu 17. ožujka 2018. u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Zahtjevne solističke dionice otpjevat će sopranistica Valentina Fijačko, altistica Sonja Runje, tenor Domagoj Dorotić i bariton Ljubomir Puškarić, dok će izvedbom ravnati umjetnički voditelj zbora dirigent Luka Vukšić. „Hrvatska misa“ vokalno je djelo iz Papandopulova duhovnog opusa nastalo 1939. godine, a praizvedeno je 1942. godine.

„Moje je skromno mišljenje da je ova ‘Hrvatska misa’ po svojoj idejnoj i glazbenoj koncepciji skladana na poseban i individualan način te da će ona pridonijeti makar maleni kamičak u izgradnji naše vokalne, a naročito duhovne glazbene literature“, napisao je Boris Papandopulo u tekstu programa praizvedbe.

Najveći hrvatski amaterski zbor, koji već više od 15 godina vodi dirigent Luka Vukšić i u kojemu danas pjeva oko 150 članova, uz „Hrvatsku misu“ vežu brojne izvedbe u proteklih nekoliko desetljeća i nije slučajnost da je upravo ovo zahtjevno remek-djelo hrvatske glazbe, koje se zbog opsega i težine rijetko izvodi, odabrano za obilježavanje 70. godišnjice zbora. Studentsko kulturno-umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić osnovano je 1948. godine u okviru Sveučilišta u Zagrebu. Današnja generacija goranovaca aktivno djeluje u jednoj od sekcija: akademski zbor, folklorni ansambl, muški vokalni ansambl, akademski harmonikaški orkestar, studentsko kazalište i grupa za međunarodni folklor koja djeluje kao rekreativna sekcija. Društvo je osnivač i organizator književne manifestacije Goranovo proljeće.

U proteklih sedam desetljeća djelovanja Društvo je stalno širilo svoju djelatnost, osnivalo nove sekcije i pripremalo sve zahtjevnije programe. To je stalno privlačilo nove članove, zadržavajući pritom i svoje otprije aktivne i podupiruće članove, i tako učinilo od „Gorana“ veliku obitelj vrijednih stvaralaca koji su pronijeli duh hrvatske umjetnosti i kulture diljem Europe pa sve do Kine, Koreje, SAD-a, Afrike, Azije, Australije i Novog Zelanda.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.