SDP traži javno obrazloženje zašto gejevi ne mogu dati krv. Kažu da se, kao i u slučaju udomljavanja, temelji na predrasudama

SDP je u srijedu, povodom vjetskog dan darivatelja krvi, u priopćenju ukazao a diskriminirajući i neravnopravan položaj gej muškaraca, kojima je onemogućeno da isključivo na temelju svoje spolne orijentacije daruju krv.

“Na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu piše kako krv ne smiju davati “muškarci koji su u životu imali spolne odnose s drugim muškarcima”, što je difamirajuće i protuustavno. Čak je i Sud Europske unije u Strasbourgu 2015. godine donio odluku u kojoj se navodi da kriteriji za darivanje krvi zasnovani na seksualnoj orijentaciji predstavljaju stigmatizaciju i diskriminaciju. Hrvatska po tom pitanju ima jedan od najrigoroznijih praksi u svijetu te se po tom pitanju nalazimo u skupini država kao što su Kina, Libanon, UAE, Venezuela i Turska. SDP zahtijeva da se svim hrvatskim građanima, bez diskriminacije, omogući darivanje krvi, na način kako je to uređeno u većini država članica Europske unije”, poručili su.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu Irena Jukić u utorak je navela da smatra opravdanom i stručnom odluku o tome da se gej muškarcima onemogući darivanje krvi.

“Radi se isključivo o argumentiranoj procjeni struke baziranoj na našoj epidemiološkoj situaciji. Nije spolna orijentacija jedini kriterij i nije Hrvatska jedina koja ima takva pravila o MSM populaciji”, naglašava Jukić i zabranu tumači činjenicom da je prema Izvješću Zavoda za javno zdravstvo u 90 posto HIV otkrivenih slučaja put prijenosa bio MSM. Inače, MSM pojmom obuhvaćeni su gejevi, biseksualni, i drugi muškarci koji imaju seksualne odnose sa muškarcima.

Pravilnikom o krvi i krvnim sastojcima iz 1999. godine bilo je propisano da se „osobe s homoseksualnim ponašanjem“ trajno isključuju kao darivatelji krvi. No, nakon tog pravilnika izašao je novi Zakon o krvi i krvnim pripravcima (2006.), Pravilnik o posebnim tehničkim zahtjevima za krv i krvne pripravke (2007.) i Pravilnik o osiguranju kvalitete krvi i krvnih pripravaka (2019.). U Pravilniku o posebnim tehničkim zahtjevima za krv i krvne pripravke propisan je i upitnik za darivatelje krvi u kojemu se spominje rizično spolno ponašanje, ali ne spominje se niti spolna orijentacija niti sintagma „muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima“, na što se poziva ravnateljica HZTM-a. Prema navodima ravnateljice, razlog za odstupanje njihovog upitnika od onog propisanog Pravilnikom je da se „isključivo radi o argumentiranoj procjeni struke“.

“Iako se u upitniku HZTM-a potencijalnog darivatelja ne pita direktno za spolnu orijentaciju, ovako ekstenzivna trajna zabrana darivanja krvi muškarcima koji su ikada u životu imali seksualni odnos s drugim muškarcem, sugerira da se radi o predrasudama temeljenima na spolnoj orijentaciji. Sličnoj argumentaciji javnih službi svjedočili smo i nedavno kada se gej paru onemogućilo udomljavanje djece, isključivo na temelju spolne orijentacije, a bez drugih dokaza o nepodobnosti. Budući da se potencijalno radi o kršenju Ustava RH te presude Europskog suda za ljudska prava, javnosti je potrebno argumentirati ovakvu praksu”, smatra predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Iz stranke poručuju da je stručne razloge za praksu koja isključuje kao darivatelja muškarca koji je imao zadnji odnos s muškarcem prije pet godina – potrebno javno obrazložiti. “I druge države nedugo su mijenjale svoje prakse po pitanju isključenja osoba istospolne orijentacije iz darivanja krvi, pa je vrijeme da to i Hrvatska učini, pogotovo što ima značajno povoljniju epidemiološku situaciju od mnogih država s manje restriktivnom praksom”, zaključuje Grbin.

Komentiraj